Hart- en vaatziekten en depressie over en weer risicofactoren voor elkaar

Ouderenpsychiater Lonneke Wouts is donderdag 20 april gepromoveerd op het thema ‘de relaties tussen vasculaire aandoeningen en depressie en apathie’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Depressieve en apathische ouderen maken meer gebruik van de gezondheidszorg en sterven over het algemeen vaker aan een beroerte of hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat ziekte van de kleine bloedvaten van de hersenen (Cerebral Small Vessel Disease’, CSVD) een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van apathie of depressie.

Verband risicofactoren

Uit het onderzoek van Lonneke blijkt onder andere dat hart- en vaatziekten en depressie inderdaad risicofactoren voor elkaar zijn, en dat dit verband twee richtingen opgaat. Als er sprake is van meerdere risicofactoren voor depressie, zoals de persoonlijkheidstrek neuroticisme (emotionele instabiliteit) en hart- of vaatziekte, is de grootte van de afzonderlijke risico’s lastig te bepalen door interactie- of plafondeffecten.

Nieuwe inzichten

In het tweede deel van haar proefschrift richt ze zich op het verband tussen CSVD en apathie. Ze vond bewijs dat CSVD apathie kan veroorzaken, maar ze stelt ook dat vasculaire apathie, zoals de samenloop van deze aandoeningen soms wordt genoemd, geen zelfstandige ziekte is. Deze term kan dus beter niet gebruikt worden, want er zijn geen verschillen in de symptomen, behandeling of prognose ten opzichte van apathiesyndromen. Met deze resultaten hoopt Lonneke Wouts meer inzicht te hebben gegeven in de relatie tussen deze CSVD en depressie en apathie.

Lonneke Wouts werkt als psychiater en opleider ouderenpsychiatrie bij Pro Persona. Haar proefschrift is hier in te zien. (https://www.propersona.nl/Nieuws/?id=536&Relaties+tussen+vasculaire+aandoeningen+en+depressie+en+apathie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Hart en hersens Hart en hersens