Meldpunt arbeidsongeschiktheids-verzekeringen bij ADHD van start

Wie ADHD of ADD heeft, kan nu via een meldpunt zijn of haar ervaringen melden over de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

De cliëntenvereniging voor mensen met AD(H)D en/of dyslexie ’Impuks en Woortblind’, ontvangt regelmatig berichten van mensen die vanwege hun ADHD/ADD geen volwaardige arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. In sommige gevallen worden ze ook geweigerd voor een overlijdensrisicoverzekering.

Naar eigen zeggen lobbyt de vereniging (https://impulsenwoortblind.nl/adhd/adhd-en-verzekering/) al jaren voor betere toegang tot deze verzekeringen voor mensen met ADHD. Ze stelt dat deze mensen te hard ‘gestraft’ worden voor deze diagnose. Te meer omdat een diagnose en behandeling vaak juist een positief effect hebben op iemands functioneren. De vereniging pleit o.a. voor meer maatwerk in het aannamebeleid. Daarnaast pleit zij voor meer openheid over de onderzoeken waarop verzekeraars hun strenge toegangsbeleid baseren. Zijn die onderzoeken wel van toepassing op ondernemers met ADHD, die voldoende omzet halen om een AOV te kunnen betalen?

Omdat de vereniging slechts af en toe een melding krijgt, en alleen bij een negatieve ervaring, heeft ze een meldpunt geopend. Impuls en Woortblind vindt het belangrijk dat ze een goed beeld krijgt van de omvang van dit probleem. Misschien worden sommige mensen met ADHD/ADD wel volledig geaccepteerd, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Ook dat is waardevolle informatie.

Meld dus vooral jouw ervaring! (https://forms.gle/AYbWU74txMiifhAN6) Impuls en Woortblind neemt die mee in de lobby voor betere toegang tot een AOV en een OVR voor mensen met ADHD/ADD. Dit doe je door deze korte vragenlijst in te vullen (https://forms.gle/AYbWU74txMiifhAN6). Dit kun je volledig anoniem doen. Je kunt ook je gegevens achterlaten zodat Impuls en Woortblind contact met je kan opnemen voor meer informatie. Let op: positieve ervaringen zijn ook welkom.

Bron en meer informatie: Impuls en Woortblind (https://impulsenwoortblind.nl/belangenbehartiging/verzekering-belangenbehartiging/meldpunt-arbeidsongeschiktheidsverzekeringen-bij-adhd/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

handtekening handtekening