De podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Deze week: Nationaal Plan Hoofdzaken op werkbezoek & De NTvG Podcast

Nationaal Plan Hoofdzaken (https://open.spotify.com/show/64x4UIXfVsUdV0zTtEiUGy)

Steeds meer organisaties en instanties zijn aan de slag met podcasts. Zo ook de volgende serie. Nationaal Plan Hoofdzaken is een podcastserie van de Hersenstichting, Mind, ZonMw, NWO en Health Holland. Ze laten de werelden van neurologie en psychiatrie samenkomen. De uitzending komt steeds vanaf een locatie waar men dan eerst een werkbezoek heeft afgelegd. Inge Diepman gaat vervolgens met diverse zorgprofessionals, onderzoekers, patiënten en naasten het gesprek aan over 3 onderwerpen, welke ze ook verdeeld heeft in 3 rondes. In iedere ronde zitten ook weer verschillende gasten, die aangekondigd en afgekondigd worden. En dit is voor een uitzending van drie kwartier toch wel een tikkie rommelig. Diepman probeert goed helder te krijgen hoe dingen lopen binnen de psychiatrie en neurologie en waar er mogelijk beter samengewerkt zou kunnen worden. Het voelt als een serie voor insiders, je moet een beetje weten waar het over gaat, maar dan is het heel interessant!

Nationaal Plan Hoofdzaken op werkbezoek. Aflevering 4: Connie Helder (https://open.spotify.com/episode/6i6KqwYWjxsSMM9dUOhlSS)

 

NTvG Podcast (https://open.spotify.com/show/6uokicI9w6L1yKezRsiCwn)

Het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde heeft een interessante podcastserie waarbij je binnen 30 minuten op de hoogte bent van belangrijke ontwikkelingen binnen de kliniek en medische wetenschap. Het wordt vlot gepresenteerd door wetenschapsjournalisten Anne van Kessel en Jop de Vrieze. Ze hanteren een vaste structuur waarbij ze zowel  in gesprek gaan met artsen, als wetenschapsartikelen uit hun eigen tijdschrift behandelen. Leuk detail is de rubriek ‘wat hoor ik daar’ waarbij een medisch-gerelateerd geluid te horen is. Ook is er de rubriek ‘een warme douche’. Waarbij iemand positief uitgelicht wordt.

Natuurlijk komt er veel medisch nieuws naar voren maar in iedere uitzending komt ook iets GGZ-gerelateerd naar voren (vb. hoe herken je trauma in de wachtkamer, effect van ADHD op leerprestaties van studenten zonder ADHD, het gevaar van perfectionisme, psychische zorg voor Oekrainers) Ze sluiten af met een geweldige quote; wees een goede arts, luister!

NTvG Podcast: Het gevaar van perfectionisme (https://open.spotify.com/episode/23nAS7rUmtdx1ZO4Xr4NPW)

Hier vind je andere getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast