Einde van de 'Richtlijn ggz en corona'

Corona heeft de endemische fase bereikt. Maatregelen en adviezen over voorkomen van en bescherming bij corona zijn afgeschaald. Een richtlijn met specifieke adviezen voor de ggz is op dit moment daarom niet noodzakelijk. Dat schrijft Akwa GGZ op haar website. Mogelijk zijn er in de toekomst wijzigingen in het kabinetsbeleid, RIVM-beleid of andere relevante ontwikkelingen. Dan kan de werkgroep besluiten om de richtlijn weer te herzien en te publiceren.

Samen met de Nederlandse ggz, NVvP, V&VN, NIP, MIND, LVVP en Platform MEERGGZ is de eerste richtlijn GGZ en corona ontwikkeld en gepubliceerd op 27 maart 2020. Vervolgens is na elke aanpassing vanuit de overheid de richtlijn aangepast en zijn er 17 versies gepubliceerd.

Janneke Kramers, projectmanager Akwa GGZ: ”We hebben heel prettig en efficiënt samengewerkt. Maximaal 5 dagen na een aanpassing door de overheid hadden we weer een nieuwe versie van de richtlijn live staan op GGZ Standaarden. De richtlijn is ruim 100.000 keer geraadpleegd. Mijn dank aan alle betrokken partijen voor hun inzet en toewijding tijdens deze samenwerking is daarom ook groot.”

Adviezen vanuit andere organisaties:

Het NHG heeft enkele adviezen gepubliceerd (https://www.nhg.org/actueel/afschalen-maatregelen-endemische-fase-covid/) over hoe in de ’endemische fase’ om te gaan met (preventie van) corona. Deze kunnen mogelijk ook voor organisaties in de ggz nuttig zijn.

Op de website van het RIVM vind je algemeen geldende richtlijnen voor corona:

- de richtlijn COVID 19; (https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19)

- aanwijzingen voor gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis (bijlage bij de richtlijn COVID 19); (https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis)

- uitgangspunten van het testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis (bijlage bij de richtlijn COVID 19). (https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzetentestbeleid)

Bron: Akwa GGZ

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

toegang toegang