De podcasts

Door: Judithe de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Deze week: ’Praten over Pillen’ en ’Timm Consultancy voor Jeugdzorgprofessionals’

 

Praten over pillen (https://app.springcast.fm/podcast/praten-over-pillen)

Deze week luisterde we de podcasts van Stichting PILL. Deze stichting, vindt dat er te snel, te veel en/of te langdurig psychofarmaca worden voorgeschreven. PILL wil een verantwoord gebruik van psychofarmaca vanuit een breed perspectief bevorderen. En dus brengen ze drie verschillende kennisbronnen samen; ervaringskennis (opgedaan uit de ervaringen van mensen die psychofarmaca gebruiken); klinische kennis (die hulpverleners hebben met het voorschrijven van psychofarmaca) en academische kennis (die voortkomt uit onderzoek).

De gesprekken worden gevoerd door Ewout Kattouw, hij is voorzitter van de stichting en hbo-ervaringsdeskundige (wat zou dat zijn?). Ewout heeft een charmant accent en een wat droge manier van interviewen. Zijn mening en visie over het gebruik van psychofarmaca steekt hij niet onder stoelen of banken. Kattouw weet interessante gasten te strikken om met hem in gesprek te gaan, het zijn vooral gasten die fijn in zijn straatje mee praten, en dus de lijken ze het vaak behoorlijk eens.

In deze aflevering gaat hij in gesprek met Jules Tielens, psychiater (https://app.springcast.fm/15603/praten-over-pillen-stichting-pill-22)


Timm Consultancy voor Jeugdzorgprofessionals (https://open.spotify.com/show/2fFDU3OzKKS3zrxbDebzyD)

Maar liefst 93 afleveringen heeft Timm consultancy online staan! De podcasts zijn, net als hun bedrijf gericht op jeugdprofessionals.  Ze hebben expertise in huis  als het gaat om het werken aan veiligheid met gezinnen, conflicthantering binnen  complexe scheidingen en het voeren van gesprekken met kinderen die kindermishandeling of seksueel misbruik hebben meegemaakt.  De podcasts zijn gericht op deze onderwerpen. Timmer is een prettige interviewer, ze neemt duidelijk leiding, luistert goed en structureert het gesprek. De gesprekken hebben steeds tot doel om te informeren, ze kabbelen nimmer. Na afloop van de podcast is er echt iets duidelijk geworden, ook omdat de gasten werkelijk  iets te vertellen hebben over hun eigen onderwerp. Enige aandachtspuntje is het ietwat blikkige geluid in de studio of badkamer.

In deze aflevering gaat Margreet Timmer in gesprek met Nina Blom (https://open.spotify.com/episode/6g5QDFsuTUDUUaYgLgsTIL). Blom is slachtoffer van Munchhausen bij Proxysyndroom

 

Hier vind je andere getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast

Reacties
Reactie: (Bernadette)
30-4-2023, 16:39
Volgens mij heeft Ewout Kattouw een dilploma associate degree Ervaringsdeskundigheid zorg en welzijn aan de Hanzehogeschool Groningen Zie zijn LinkedIn profiel of website of vraag het hem zelf https://www.ewout-kattouw.nl/contact