Cluster C: de vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

(Adv.)

Publieksdag op 3 juni in Den Bosch

Persoonlijkheidsstoornissen uit het cluster C worden vaak onderbehandeld. Er bestaan (vrijwel) geen RCT’s of behandelprogramma’s die specifiek gericht zijn op Cluster C. In onderzoeken en artikelen gaat het voornamelijk over cluster B stoornissen. Mensen uit het cluster C blijven waarschijnlijk langdurig in stemmings- en angstprogramma’s, de stoornis wordt daarom vaak niet herkend als persoonlijkheidsstoornis. Dat schrijft Podium Cluster C, een werkgroep binnen het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, dat zich inzet om meer bekendheid te geven aan de persoonlijkheidsstoornis Cluster C.

Diagnostiek en behandeling van cluster C 

Het herkennen van cluster C PS is vaak lastig; de As I - problematiek overheerst vaak. Daarnaast wordt een Cluster C PS gezien als minder ernstig dan Cluster A of B, dit is echter niet het geval. Om het gebrek aan herkenning en behandeling aan te pakken, hebben we het Cluster C PS podium opgestart. Met dit project willen we de actuele kennis over de diagnostiek en behandeling van Cluster C PS bundelen en beschikbaar stellen voor anderen. Het doel van dit podium is het opbouwen van evidentie over de behandeling van cluster C PS door het effect van de meest voorkomende behandelprogramma’s in Nederland te onderzoeken.

Cluster C PS als ondergeschoven kindje

Het veld van persoonlijkheidsstoornissen wordt erg gedomineerd door Cluster B, vooral Borderline PS. Cluster C persoonlijkheidsstoornissen vormen een ondergeschoven kindje. Dat is onterecht. Er zijn heel wat aanwijzingen dat mensen met een Cluster C ps een hoge ziektelast kennen. Vaak gaan hun persoonlijkheidsproblemen schuil achter angst- en stemmingsstoornissen, waardoor ze soms lange tijd niet herkend en adequaat behandeld worden. Toch weten we dat Cluster C ps in de meeste gevallen goed te behandelen zijn.

Publieksdag cluster C 2023 op 3 juni

Op 3 juni vindt de Publieksdag cluster C plaats, bij Seats2Meet in Den Bosch.  Heb jij het vermoeden van een persoonlijkheidsstoornis? Ben je gediagnosticeerd maar weet je (nog) niet zo goed wat je ermee aan
moet? Ben je een partner, familielid of vriend (in) van iemand met een persoonlijkheidsstoornis cluster C? Of wil je gewoon meer informatie over behandelmethoden en lotgenoten ontmoeten? Kom dan op 3 juni naar de publieksdag.

Aanmelden: Stuur een e-mail vóór 29 mei naar info@kenniscentrumps.nl waarin je ook je voorkeur voor de workshops doorgeeft. Gegevens worden alleen gebruikt om je te informeren over deze publieksdag.
Meer informatie, ook over de workshops, vind je hier: (http://kenniscentrumps.nl/sites/default/files/publications/folder_publieksdag_23_digitaal.pdf)

cluster c cluster c