De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ.

 

In deze autismeweek presenteren we  zeer toepasselijk twee podcasts over autisme:
’Autisme ontrafeld’ & ’Geef me de vijf’
 

Autisme ontrafeld (https://open.spotify.com/show/31Lbhq5qOvSFcR2GkH7jGT)

In deze podcastserie gaat Sonja Silva in gesprek met mensen die bekend zijn met ASS. Ze wil graag alle vooroordelen die er zijn over autisme van tafel vegen. Silva is er zelf pas op 42jarige leeftijd achter gekomen dat ze net als haar man en zoon een autisme spectrum stoornis heeft.

Silva heeft een fris stemgeluid en een vlotte interviewstijl. Ze gaat enthousiast met haar gasten in gesprek, ze vraagt door waar nodig en sluit aan met haar eigen voorbeelden op gepaste momenten. Interessant voor iedereen die meer over mensen met ASS wil horen.

In deze uitzending gaat Silva in gesprek met Vera Helleman, emotiecoach en ervaringsdeskundige. (https://open.spotify.com/episode/6f321Z5tQnVdik2H4WERbx)

 

Geef me de 5 (https://open.spotify.com/episode/6rLiKjSMJleyoDE3f74kTk)

Iedereen die wel eens gezocht heeft naar tips over autisme zal de ‘geef me de 5 methodiek’ tegengekomen zijn. Deze methodiek die in 2004 ontwikkeld is door Colette de Bruin heeft een ruim en bekend aanbod in de wereld van autisme. Zowel voor opvoeders, mensen in het onderwijs en de zorg heeft ze een praktische methodiek ontwikkeld. En nu zijn haar dochter en nichtje een podcastserie begonnen. De eerste aflevering is vorige week gelanceerd, met als eerste gast, hoe kan het ook anders,  Colette de Bruin zelf.  Ze beginnen vooraan en geven uitleg over de informatieverwerkingsproblemen die zo kenmerkend zijn voor autisme. Verhalen over opa, die er bekend mee was, zijn hierop een mooie aanvulling. Ook wordt de methodiek kort neergezet (wie, wat, waar, wanneer en hoe en dan op maat toegepast) Interessante podcast, benieuwd naar de volgende afleveringen die tweewekelijks beloofd worden!

Hier vind je de eerste aflevering van ’Geef me de vijf’. (https://open.spotify.com/episode/6rLiKjSMJleyoDE3f74kTk)

Hier vind je andere getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast