De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

Immuno-psychiatrie. Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen. (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2488/immuno-psychiatrie)
Hemmo Drexhage

Psychiatrische aandoeningen veroorzaken veel leed. Gangbare verklaringen voldoen maar ten dele. In de immuno-psychiatrie worden psychiatrische stoornissen, zoals ernstige depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en autisme verklaard vanuit een immuunsysteem-uit-balans. De immuno-psychiatrie – een nieuwe wetenschap die met dit boek in Nederland wordt geïntroduceerd – ontrafelt hoe dit werkt en wat we er, voor zover dat nu al mogelijk is, aan kunnen doen.

Hemmo Drexhage neemt de lezer mee in zijn zoektocht naar de relatie tussen het immuunsysteem en het brein. Hij legt uit hoe het immuunsysteem, het brein en het hormonale stelsel bij stress samenwerken. Hij verklaart psychiatrische aandoeningen, auto-immuunziekten en ook long-COVID vanuit een ontregelde samenwerking: een immuunsysteem-uit-balans.
Lees verder... (https://www.swpbook.com/boeken/1/geestelijke-gezondheidszorg/2488/immuno-psychiatrie)

Trauma en identiteit. (https://uitgeverijmens.nl/boeken/trauma-en-identiteit. Identiteitgeoriënteerde psychotraumatherapie – Theorie en praktijk)
Vivian Broughton

Trauma ligt ten grondslag aan de meeste levensproblemen van mensen, en dan vooral de trauma’s die in het allereerste begin van het leven ontstaan. Het heeft een verwoestend effect op het ongeboren kind om niet gewild te zijn, niet gezien en niet verwelkomd te worden en geen liefde te ontvangen. Zulke vroege traumatische ervaringen nestelen zich diep in de psyche, waar ze blijvend invloed uitoefenen op het vermogen om goed te functioneren als volwassene, gezonde relaties aan te gaan en gelukkig te zijn. Om een goed leven te kunnen leiden moeten we eerst en vooral in staat zijn om te weten wie we zijn. Trauma is de belangrijkste ontregelaar en soms zelfs vernietiger van de ontwikkeling van een gezond zelfgevoel.

In dit boek bespreekt Vivian Broughton de onderwerpen trauma, traumaoverleving en identiteit op een manier die niet alleen diepgaand en gedetailleerd is, maar ook blijk geeft van veel compassie.
Lees verder... (https://uitgeverijmens.nl/boeken/trauma-en-identiteit)
 

Psychisch ontregelde kinderen. Herstel en groei via het CREA-model van orthopedagogische hulpvragen in de jeugdhulp. (https://www.swpbook.com/boeken/55/orthopedagogiek/2489/psychisch-ontregelde-kinderen)
Peter van der Doef  

Hoe krijg je zicht op de hulpvraag van een psychisch ontregeld kind? Peter van der Doef laat in Psychisch ontregelde kinderen zien dat hiervoor vier elementaire processen belangrijk zijn: cognitieve, relationele, emotionele en adaptieve processen. Deze processen spelen een rol in de ontwikkeling van ieder mens en krijgen bij psychische ontregelingen een specifieke invulling. Samen vormen zij het CREA-model dat de auteur heeft ontwikkeld op basis van de orthopedagogische theorie van J.F.W. Kok (CREA staat voor Cognitie, Relatie, Emotie en Adaptatie). Adaptatie vormt een nieuw element ten opzichte van de theorie van Kok.

Aan de hand van een aantal thema’s geeft Van der Doef uitvoerige voorbeelden uit de praktijk, die hij analyseert in termen van het CREA-model. Ook maakt hij duidelijk hoe met het model kan worden gewerkt aan de hand van toepassingen van het model door anderen in hun eigen praktijk.
Lees verder... (https://www.swpbook.com/boeken/55/orthopedagogiek/2489/psychisch-ontregelde-kinderen)
 

Mijn kind heeft OCD. Als dwang het leven van je kind beheerst (https://www.lannoo.be/nl/mijn-kind-heeft-ocd)
Else De Haan,  Roos Van Eik &  Lidewij Wolters 

Steeds opnieuw de handen wassen, hoewel ze allang schoon zijn. Alles vies vinden en niets meer willen aanraken. Vreemde rituelen om ervoor te zorgen dat er niets ergs gebeurt. Telkens dezelfde vragen stellen en dezelfde antwoorden willen. Dwang beheerst het leven van mijn kind, van ons als ouders en van ons gezin. Wat moeten we doen, waar kunnen we hulp vinden en welke hulp is er precies nodig? Zijn wij de enigen die dit meemaken? Hoe gaan andere ouders hiermee om? Wat hebben we verkeerd gedaan? Ouders van kinderen met OCD hebben een hoofd vol vragen.

Experts Else de Haan en Lidewij Wolters geven namelijk ook een antwoord op veel voorkomende vragen die ouders van een kind met OCD zich stellen, zoals ’Wat zijn dwanggedachten eigenlijk?’; ’Hoe ga ik het beste om met de dwanghandelingen van mijn kind?’; ’Hoe wordt OCD behandeld?’; ’Waar vind ik een goede behandelaar?’ en ’’En hoe ga ik om met de impact op de rest van het gezin?’
Lees verder... (https://www.lannoo.be/nl/mijn-kind-heeft-ocd)
 

Anders omgaan met verdriet. De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid (https://www.lannoo.be/nl/anders-omgaan-met-verdriet)
David Dewulf

Een pleidooi om verdriet te omarmen in ons eigen leven en in het leven van anderen

Verlies nodigt ons uit om afscheid te nemen van het leven zoals we het gekend hebben. De pijn die we daarbij voelen kan heel wat emoties teweegbrengen: soms boosheid, soms angst, soms schuld en vaak heel veel verdriet.

In dit boek neemt David Dewulf je mee op een innerlijke reis die je troost kan geven, je verbinding met anderen kan verdiepen en je opnieuw kan doen genieten van dit tijdelijke geschenk dat het leven heet. Hij steunt daarvoor op zijn jarenlange ervaring met mindfulness, compassie en de wijsheden uit het Oosten. Hij deelt ook hoe hij het verlies van zijn broer en zijn geliefde een plaats heeft gegeven.
Lees verder... (https://www.lannoo.be/nl/anders-omgaan-met-verdriet)


Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

Bibliotheek Bibliotheek