De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd geleid tot relatief beperkte veranderingen in de symptomen van de geestelijke gezondheid in vergelijking met vóór de pandemie. Tegelijkertijd hebben sommige groepen (waaronder vrouwen, ouders, studenten, oudere volwassenen en seksuele of genderminderheidsgroepen) een toename van psychische klachten ervaren, sommigen zullen zelfs langdurig ggz-behandeling nodig hebben. Dat menen de auteurs van een recent in BMJ gepubliceerd onderzoek (https://doi.org/10.1136/bmj-2022-074224).
”In termen van mentale gezondheid is de pandemie een allegaartje geweest en veel genuanceerder dan doorgaans wordt gemeld”, zegt senior auteur en hoogleraar psychiatrie in Montreal. ”Sommige mensen hebben vreselijk geworsteld, terwijl anderen de zaken behoorlijk stabiel wisten te houden, anderen hebben zelfs een betere periode ervaren: ze hadden minder woon-werkverkeer en brachten meer tijd met familie door of stelden andere prioriteiten waardoor hun leven verbeterde. Gemiddeld genomen is de mentale gezondheid niet veel veranderd.”
Minimale tot kleine effecten
De onderzoekers voerden een systematische review en meta-analyse uit van onderzoeken waarin algemene mentale gezondheid, angstsymptomen of depressiesymptomen in januari 2020 of later werden vergeleken met de resultaten op het gebied van geestelijke gezondheid die tussen januari 2018 en december 2019 waren verzameld. Onderzoeken die in aanmerking kwamen omvatten 90% of meer van dezelfde deelnemers voor en tijdens de COVID-19-pandemie, of gebruikten statistische methoden om de ontbrekende gegevens te verklaren.
De auteurs keken naar het gestandaardiseerde gemiddelde verschil in symptomen om inzicht in de veranderingen te krijgen. Van de 94.411 onderzoeken naar mentale gezondheid tijdens de pandemie die het onderzoeksteam beoordeelde, werden 137 onderzoeken met 134 cohorten van mensen van over de hele wereld in de analyse opgenomen. De meeste onderzoeken kwamen uit landen met een hoog of gemiddeld inkomen. Ongeveer 76% van de deelnemers waren volwassenen en 24% waren kinderen en adolescenten tussen de 10 en 19 jaar. Er werden geen significante verschillen gevonden voor algemene mentale gezondheid of angstsymptomen in cohorten van de algemene bevolking, hoewel depressieve klachten met een kleine maar statistisch significante hoeveelheid toenamen.
Lees ook: Corona-crisis heeft wereldwijde gevoel van geluk niet aangetast (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4200710/nieuws/corona-crisis_heeft_wereldwijde_gevoel_van_geluk_niet_aangetast.html?page=2)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).