Corona-crisis heeft wereldwijde gevoel van geluk niet aangetast

Ondanks miljoenen doden, lockdowns over de hele wereld en een wereldwijde economische inzinking, heeft Covid-19 heeft het geluk van de mensheid niet aangetast, zo blijkt uit het 10e World Happiness Report (https://worldhappiness.report/). Uit interviews met meer dan 100.000 mensen in 137 landen bleek dat er in alle regio’s over de hele wereld aanzienlijk meer welwillendheid was dan vóór de pandemie. De vraag om het leven te evalueren  op een schaal van één tot tien, gaf gemiddeld even hoge scores in de Covid-jaren 2020-22 als in 2017-19.
In de westerse landen ging het iets slechter en in de rest van de wereld iets beter, maar over het algemeen “werden de onbetwiste pijnen gecompenseerd door een toename in de mate waarin de respondenten in staat waren geweest om het vermogen om voor elkaar te zorgen in moeilijke tijden te ontdekken en te delen ”, aldus dit rapport. Volgens de onderzoekers is het door mensen gevoelde geluk ”opmerkelijk veerkrachtig” gebleken tijdens de coronapandemie.

Deze uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat - in ieder geval in ons land - veel onderzoeken zijn geweest die er op wijzen dat in ieder geval onder jongeren de mentale gevolgen van de coronacrisis aanzienlijk zijn. Blijkbaar zijn andere groepen beter uit de crisis gekomen.

World Happiness Report

Het World Happiness Report wordt jaarlijks samengesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten, aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute (https://www.gallup.com/home.aspx). Over een tijdsbestek van drie jaar wordt onder meer gekeken naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die zij aan elkaar hebben, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

Finland is volgens het Reportvoor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat op nummer vijf.
Afghanistan, Libanon, Sierra Leone, Zimbabwe en Congo staan onderaan de lijst: volgens het onderzoek zijn het de vijf ongelukkigste landen van de wereld.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

corona wereldwijd corona wereldwijd