De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ.

 

Deze week: ’De codependency podcast’ & ’Verslaafd! De macht van de Benzo’s’

De codependency podcast (https://open.spotify.com/show/1g7sP2bRoPlZHbFd5ssBNB)

in de codependency podcast gaat Lars Faber uitgebreid in op alle facetten van dit gegeven. Codependentie zou je kunnen zien als aanpassingsgedrag waarbij, meestal onbewust, eigen gevoelens en behoeften opzij worden gezet. De wensen en verlangens van de ander worden voorop  gesteld. Je wordt afhankelijk van de bevestiging, waardering en goedkeuring van de ander. Pas dan ontstaat een goed gevoel over jezelf.

Faber is zelf geboren  en opgegroeid in een dysfunctioneel gezin en hierdoor bekend met depressie, verslaving en hechtingsproblematiek. Hij koos het pad van de zelfontwikkeling en zijn missie werd om zoveel mogelijk mensen te helpen met ademwerk (traumaverwerking) Hij ontdekte dat codependency ten grondslag ligt aan de meeste van deze patronen.

Faber heeft een prettige vertelstem en veel te vertellen over het onderwerp. Hij behandelt vragen van mensen over codependency en gaat met bijzondere gasten in gesprek waarbij hij zich leergierig opstelt.

In deze aflevering gaat Lars Faber in gesprek met Jan Geurtz. (https://open.spotify.com/episode/1cmIUFigM3gtugSnuxqJ4R)

 

Verslaafd! De macht van de Benzo’s (https://open.spotify.com/show/5gjEK4OhzAhODUCCspsZOq)

In deze podcast serie bijt Francoise Mittertreiner zich vast in de vraag hoe het komt dat benzodiazepines na meer dan 50 jaar discussie nog steeds zoveel invloed hebben. Ze bespreekt het gevaar van verslaving en de destructieve impact van deze middelen. Ze gaat in gesprek met artsen, wetenschappers, verslaafden en ervaringsdeskundigen. De podcastserie wordt gesponsord door organisaties uit de verslavingszorg. Mittertreiner heeft zelf ook lang benzo’s gebruikt en nu sinds 3 jaar benzovrij. Ze ondervraagt kritisch en het wordt duidelijk dat ze weet waar ze het over heeft. Ze spreekt interessante mensen en zet een prettige sfeer neer. Zeker eens luisteren!

Je vindt de Podcasts hier (https://open.spotify.com/show/5gjEK4OhzAhODUCCspsZOq)


Klik hier voor eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast

Reacties
Reactie: (Rob)
13-3-2023, 16:52
Bij de Herstelacademie Haarlem en Meer hebben we ook een mooie podcast: Lef, Hoop en Groei. Volledig herstelgericht met uiteenlopende gasten. https://herstelacademie.org/podcast-lef-hoop-en-groei/