De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
 

Over leven. Moed en groei na kindermishandeling en -misbruik (https://www.lannoo.be/nl/over-leven)
Valerie Van Peel, Meredith Van Overloop, Anna Defossez, Peter Adriaenssens

Uit een voorzichtige schatting blijkt dat één op de tien kinderen te maken krijgt met misbruik of mishandeling, meestal binnen hun gezin. Laat dat cijfer even bezinken: dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas.

Overlevers dragen de sporen van kindermishandeling een leven lang met zich mee. Ze leren - of worden gedwongen - om te zwijgen over wat hen overkomen is. Wanneer ze spreken, reageert hun omgeving vaak met onmacht en onbegrip.
Trauma isoleert. Daarom plaatst dit boek de onverschrokken verhalen van dertien overlevers centraal. Elk van hen weigert het stigma van ’het slachtoffer’. Ze gaan op zoek naar perspectief en kracht, terwijl ze plaatsmaken voor hun verleden en de wonden die ze meedragen.
Kinderpsychiater Peter Adriaenssens voorziet de getuigenissen van een psychologische omkadering, en deelt zijn inzichten over posttraumatische groei.
Lees verder... (https://www.lannoo.be/nl/over-leven)
 

Herstel in beweging. De cliëntenbeweging in de 21e eeuw (https://www.swpbook.com/boek/2471/herstel-in-beweging)
Petra Hunsche  

In een notendop wordt het beloop van wat tegenwoordig de herstelbeweging heet beschreven, met ontelbare initiatieven, deelnemers en voortrekkers van 2000 tot 2020. Acht woordvoerders en twaalf denkers schetsen in dit boek de contouren van een beweging, waarin een nieuwe geestelijke gezondheidszorg gestalte krijgt.

De achtergronden van de huidige omslag in de ggz worden in dit boek levendig beschreven. Evenals de verbindende krachten van de afgelopen jaren, de vooruitgang, maar ook de knelpunten.  En de harde tegenwind, met de verschraling die geleid heeft tot veel onnodige dwangbehandeling. Begrippen als Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) veroveren de psychiatrie. Zo ontstaat er een nieuwe gedeelde taal, waaruit gelijkwaardigheid spreekt. Ook activisten voor mensenrechten in de ggz komen hier aan het woord: ‘Personen met beperkingen horen er gewoon bij’.
Dit toegankelijke boek is geschreven voor professionals, ervaringsdeskundigen, cliënten (en hun naasten) in de ggz en studenten in opleiding.
Lees verder... (https://www.swpbook.com/boek/2471/herstel-in-beweging)
 

BANG (Lachend) leven met een angststoornis (https://www.lebowskipublishers.nl/boek/2456/lisa-loeb-bang.html)
Lisa Loeb

Hilarisch en openhartig vertelt Lisa Loeb over haar angststoornis en depressie
Tijdens de finale van De Slimste Mens lijkt Lisa Loeb rustig. Ze wint. Maar in haar hoofd is er iets heel anders aan de hand: ze heeft een paniekaanval. Niet omdat ze in de finale van een van de best bekeken programma’s van Nederland zit, maar omdat ze die nu eenmaal regelmatig heeft. En nu dus ook.
In BANG laat Lisa zien hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek of hallelujaverhaal, dit is de rauwe werkelijkheid. Er zijn nu eenmaal stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd, dat had ze zelf liever ook allemaal niet gehad. Maar zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.
Lees meer ... (https://www.lebowskipublishers.nl/boek/2456/lisa-loeb-bang.html)

Lees hier de recensie van Judith de Roos (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-1/nieuws)

Misbruikt (https://www.bol.com/nl/nl/p/misbruikt/9300000143511772/)
Cees Morsch

Dit boek is het ware verhaal van het meer dan vier jaar durende seksuele misbruik van een tiener door een geestelijke. Het verhaal speelt zich af in de zestiger jaren en verhaalt niet alleen over het seksueel misbruik door de dader van het slachtoffer maar ook over het ‘misbruik’ van psychiatrisch patiënten in de dagelijkse opvang en omgang. Het misbruik speelde zich af in de entourage van een groot psychiatrisch centrum waar de vader van de schrijver werkte als kleermaker en dat geleid werd door een congregatie van geestelijken waar de dader deel van uit maakte. Het is juist deze entourage, gecombineerd met de sfeer en de tijdgeest van de zestiger jaren die dit verhaal beklemmend en verontrustend maken, waardoor het in je geest blijft haken. ‘Misbruikt’ is een verhaal dat verteld moet worden, al was het alleen maar om inhoud te geven aan een werkelijkheid waar velen nog steeds voor weglopen. Dit ondanks het feit dat misbruik door geestelijken uit de katholieke kerk een aantal jaren geleden uitgebreid in het nieuws is geweest.
Lees verder... (https://www.bol.com/nl/nl/p/misbruikt/9300000143511772/)
 

De man die zijn hoofd verloor. Over wanen en illusies. (https://www.historischeuitgeverij.nl/hu.php?action=viewpublicatie&is=1086)
Douwe Draaisma

Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn. Dat ze in de hand van hun afgezette arm nog steeds een kopje geklemd houden. Dat ze twee jaar geleden zijn verdronken. Dat ze via het stopcontact worden afgeluisterd. Dat ze Christus zijn. Napoleon. Dat ze hun overleden dierbare horen scharrelen in de keuken. De variatie is eindeloos – lijkt het. In werkelijkheid vormen wanen, fantoomervaringen en hallucinaties een mozaïek waarin patronen zijn te herkennen. Wat ze gemeen hebben is de wanhopige vindingrijkheid waarmee het zelf logica en samenhang probeert te bewaren, een innerlijke orde, alsof de rede het allerlaatste is dat een ziel in verwarring wenst prijs te geven. DOUWE DRAAISMA is als alom gekend historicus van de psychologie de auteur van een prachtig en veel gelezen oeuvre:
Lees meer... (https://www.historischeuitgeverij.nl/hu.php?action=viewpublicatie&is=1086)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliotheek bibliotheek