Veel meer kans op depressie bij Amsterdammer met Turkse achtergrond

Gezondheidsverschillen tussen Amsterdammers hangen samen met hun etnische achtergrond. Zo heeft 1 op de 5 Turkse Amsterdammers symptomen van depressie, terwijl dat bij mensen met een Nederlandse achtergrond 1 op 20 is. Het is een van de bevindingen van grootschalig onderzoek dat Amsterdam UMC en de GGD de afgelopen tien jaar deden. Dat schrijft Het Parool (https://www.parool.nl/amsterdam/groot-amsterdams-onderzoek-etnische-achtergrond-speelt-rol-bij-depressies-diabetes-hartkwalen~b2519e5a/), dat zich daarbij baseert op onderzoek van Helius, een samenwerkingsverband van Amsterdam UMC en de Amsterdamse GGD. 

Volgens het onderzoek ontstaan depressies vaker in een complexe en dynamische omgeving, wat voor een stad als Amsterdam zeker opgaat. Dat onder Amsterdammers met een Turkse achtergrond depressies vier keer zo veel voor als bij de gemiddelde Amsterdammer, zou echter ook te maken hebben met het ervaren van discriminatie en het hebben van een relatief lage sociaal-economische positie. Er is daarbij niet alleen onderzoek gedaan naar Turkse Nederlanders die in Turkije geboren zijn, maar ook naar Turkse Nederlanders die in Nederland geboren zijn.

Het zijn niet alleen Nederlanders met een Turkse achtergrond die meer gezondheidsklachten vertonen. Bij mensen van Ghanese en Hindoestaanse komaf komen hart- en vaatziekten vaker voor, terwijl één op de drie mensen met een Turkse en Ghanese achtergrond met extreem overgewicht kampt, Voor Nederlanders zonder migratieachtergrond is dat een op de tien. Het gebruik van alcohol lijkt daarentegen typisch Nederlands: bij Amsterdammers zonder migratieachtergrond komt overmatige alcoholconsumptie veel vaker voor.

Over het Helius-onderzoek

AMC en GGD Amsterdam zijn in 2010 het HELIUS-onderzoek (https://www.heliusstudy.nl/) gestart. HELIUS staat voor Healthy Life in an Urban Setting en doet onderzoek naar de oorzaken van veel voorkomende chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten (inclusief diabetes) en infectieziekten onder verschillende bevolkingsgroepen. Ook onderzoekt HELIUS de mentale gezondheid van de verschillende groepen.

Het is bekend dat er grote gezondheidsverschillen bestaan tussen bevolkingsgroepen in Amsterdam, bijvoorbeeld dat mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst meer kans hebben op diabetes en dat hoge bloeddruk vaker voorkomt bij Ghanezen en bij mensen van Creeols-Surinaamse afkomst dan bij mensen van Nederlandse afkomst. Ook is bekend dat een chronische ziekte als astma vaker bij mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Over de oorzaken van deze gezondheidsverschillen is veel minder bekend, terwijl die kennis wel nodig is om gezondheidsproblemen beter aan te pakken en kunnen gezondheidsdiensten in Amsterdam hun preventiemaatregelen beter afstemmen op wat nodig is.

In de afgelopen jaren zijn 150 studies onder 25.000 Amsterdammers uitgevoerd door Helius. Er zijn grofweg drie aandachtsgebieden: mentale gezondheid, infectieziekten en hart- en vaataandoeningen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

diversiteit diversiteit