De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

100 Definities van Psychose (https://www.psychosenet.nl/nieuws/boekje-100-definities-van-psychose-editie-2023/)

Psychosenet verzamelde 100 nieuwe definities over psychose en psychosegevoeligheid. Ze vroegen mensen met ervaring, naasten en hulpverleners om hun definitie van psychose met hen te delen.

Sommige definities over psychose vinden elkaar op inhoud, andere staan lijnrecht tegenover elkaar. Voor de ene persoon is een psychose een breuk met de realiteit, voor de ander is het een betekenisvolle spirituele ervaring. Er bestaat niet één definitie van psychose.

Verzameld vertellen de definities een helder verhaal over psychose, over wat het is en hoe psychose wordt beleefd. De inhoud van dit boekje vertelt ook een uniek verhaal over creativiteit, bewustzijn, (collectief) trauma en over betekenis.

Lees meer... (https://www.psychosenet.nl/nieuws/boekje-100-definities-van-psychose-editie-2023/)

Gedwongen psychiatrische zorg (https://shop.wolterskluwer.nl/Gedwongen-psychiatrische-zorg-sNPGDWPSZO)

Sinds 1 januari 2020 is de gedwongen psychiatrische zorg geregeld in een tweetal nieuwe wetten, namelijk de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd). In strafzaken biedt artikel 2.3 van de Wet forensische zorg (Wfz) de mogelijkheid om zorgmachtiging op grond van de Wvggz en Wzd te geven. Een bijzondere moeilijkheid is ontstaan doordat de strafrechter bij toepassing van art. 2.3 Wfz niet alleen de regels van het civiele procesrecht moet volgen, maar ook de door de civiele kamer van de Hoge Raad ontwikkelde jurisprudentie. Hierdoor heeft het civiele recht in strafzaken extra nadruk gekregen, de consequenties die dit heeft zijn echter ingrijpender dan gedacht.

’Gedwongen psychiatrische zorg’ dient als compacte handleiding voor de praktijk en behandelt de nieuwe mogelijkheden vanuit strafrechtelijk en civielrechtelijk perspectief.

Lees meer... (https://shop.wolterskluwer.nl/Gedwongen-psychiatrische-zorg-sNPGDWPSZO/)

Is daar iemand? (https://uitgeverijpluim.nl/boeken/is-daar-iemand)
Micha Hamel

Na een psychotische crisis belandt Micha Hamel in 2009 in de psychiatrische kliniek. In een doorlopend verhaal van honderd-en-een gedichten bericht hij van het slepende leven aldaar, in de tussenwereld waar zijn hersenen defect zijn en de diagnose nog niet is gesteld. Achter gesloten deuren kleit hij een vaas, kijkt voetbal, eet soep, oefent een glimlach, schrijft een brief naar zijn kinderen en boswandelt met zijn lotgenoten. Op de weg naar zijn herstel vergezellen hem op onverwachte momenten een paard, een leeuw en een makreel. Kwetsbaar, bevreemdend, moedig en vol gitzwarte humor worstelt de dichter zich een weg naar de uitgang.

Lees meer... (https://uitgeverijpluim.nl/boeken/is-daar-iemand)
 

Een dokter spreekt. Paniek, En hoe het aan te pakken. (https://www.lannoo.be/nl/een-dokter-spreekt-paniek)
Koen Schruers & Saskia Broeckx

Een op de vier krijgt ooit een paniekaanval. Een op de dertig heeft er jarenlang last van en ontwikkelt een paniekstoornis. Zo komt een paniekstoornis dus ongeveer even vaak voor als een maagzweer.

Mensen met paniekklachten zoeken naar allerlei oplossingen, maar komen vaak op de verkeerde plaatsen terecht, waardoor ze verstoken blijven van de juiste hulp, terwijl die wel degelijk bestaat. Het resultaat: aanhoudende klachten. Een beter begrip van het fenomeen paniek kan dat voorkomen.

Dit boek, dat put uit jarenlange ervaring met patiënten en onderzoek, geeft je een kijkje in de spreekkamer en in het laboratorium, en ontkracht hardnekkige mythes en misverstanden.

Lees meer... (https://www.lannoo.be/nl/een-dokter-spreekt-paniek)

Psych-ose (https://www.bol.com/nl/nl/p/psych-ose/9300000135766445/)
Ingrid Lammerant

Al wat je als waarheid kent wordt onderuit gehaald, een vrije val. Je leert met nieuwe inzichten de wereld te bekijken en te proeven. Je leest de realiteit rondom met nieuwe ogen, je kijkt weer met de verwondering van een kind. Je bent een klein radertje beïnvloed door alles rondom, alles wordt beïnvloed door alles. Je onbewuste pleegt een staatsgreep in je binnenste en spreekt in symbolen en beelden in de buitenwereld. Je speelt je eigen verhaal. Je zintuigen staan volledig open, je bent helderziend, helderhorend en heldervoelend. Je bent helemaal open en daardoor extra kwetsbaar. De natuurkrachten en Griekse goden vechten in je binnenste hun gevecht en openbaren zich in de buitenwereld. Alles wordt een teken.

Lees meer... (https://www.bol.com/nl/nl/p/psych-ose/9300000135766445/)
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

 

bibiotheek bibiotheek