De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ.

 

Deze week: ’De psychiater doorgezaagd’ & ’Altijd verbonden’


’De psychiater doorgezaagd’

In de podcast van ‘de psychiater doorgezaagd’ (https://open.spotify.com/show/3XtDNJNYV5ai7qc4fdDCGm) gaan psychiater Anne-marie van Dam en SPV’er Rokus Loopik met elkaar en anderen in gesprek, ze zoek antwoorden, op prangende vragen.

De podcasts zijn wisselend van structuur; soms is er een gast, soms vertellen ze over hun eigen ervaringen, dan weer gaan ze in op feedback of vragen van luisteraars. De thema’s zijn wisselend; van ‘kun je in een korte broek naar je werk’ tot een diepgaand gesprek met een oud client die een lange weg in de psychiatrie heeft gekend.

De podcast zijn prettig om naar te luisteren, Rokus stelt fijne vragen, is transparant in zijn bedoelingen en weet het geheel fijn te leiden. Anne-Marie komt kundig maar soms ook wat pittig over, ze zijn het dan ook regelmatig hardgrondig met elkaar oneens. Opvallend is hun bevlogenheid en enorme ervaring in het vak.

In deze aflevering het gesprek met Remke van Staveren (https://open.spotify.com/episode/3eXdr0x6HvDphIAsBj98Xg) over haar boek ‘minder slikken’

’Altijd verbonden’ (https://open.spotify.com/show/19kJP4hDY4f8l45cHNimNf)

in navolging op de boekbespreking van vorige keer, viel dit keer de podcastserie  ‘altijd verbonden’ van Vera Zieleman op. Zieleman gaat in gesprek met mensen die net als zij een dierbare hebben verloren aan suïcide.  Ze hoopt hiermee herkenning, erkenning en troost te bieden aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Zieleman gaat op een rustige manier met de gasten in gesprek, ze vraagt wat er nodig is, vraagt door en klinkt empatisch. Ze brengt op gepaste momenten ook haar eigen ervaringen in. Mooi podcast over een verdrietig onderwerp.

In deze aflevering het gesprek met Chantal Frederiks (https://open.spotify.com/episode/3b8t5pdOkCGd80vcq2NrT0), die haar man verloor aan suïcide.


Klik hier voor eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast