Wie gevoelig is voor een eetstoornis, kan Tik Tok beter vermijden

Mensen met een interesse in fitness en diëten krijgen op de app TikTok binnen no time schadelijke video’s te zien, concluderen Utrecht Data School, De Groene Amsterdammer en het RTL Nieuws. Samen deden ze onderzoek naar eetstoornisvideo’s, filmpjes waarin eetstoornissen (indirect) worden gepromoot, op het platform.

Eetstoornisfuik

In haar onderzoek liet Utrecht Data School geautomatiseerde accounts naar video’s op TikTok kijken. De accounts kregen drie interesses mee die zich in de buurt van eetstoornissen bevonden: diëten, fitness en slanke vrouwen. Doordat de accounts iets langer naar video’s over deze onderwerpen keken, pikten de algoritmen van TikTok de interesses op.

Op het eerste gezicht lijken de individuele video’s die voorbij komen niet direct schadelijk. De onderzoekers zagen echter dat hun accounts binnen de kortste keren alléén nog maar filmpjes over deze onderwerpen te zien kregen en dat de video’s bovendien steeds radicaler werden. Wat volgde was namelijk een overweldigende constante stroom aan extreme diëten, eetstoornisvideo’s en dunne lichamen.

“Wat je ziet is dat je begint met een paar video’s over diëten”, vertelt onderzoeker Joris Veerbeek in het RTL Nieuws (8 februari). “Vervolgens krijg je er steeds meer voorgeschoteld. De diëten worden steeds extremer totdat je steeds meer eetstoornisvideo’s te zien krijgt. En dit hele proces, dit duurt ongeveer een half uur.”

TikToks moderatiebeleid

Officieel zijn eetstoornisvideo’s op TikTok verboden, maar zogenaamde recoveryvideo’s over het herstellen van een eetstoornis mogen wel. In de beschrijvingen bij de schadelijke video’s staat dan ook vaak dat het een video over ‘herstel’ is en dat klopt lang niet altijd.

Moderatoren kunnen moeilijk bepalen of een video schadelijk is. Ze krijgen niet alleen minder dan 15 seconden om een video te beoordelen, ook krijgen ze enkel individuele video’s te zien – die op het eerste gezicht dus niet per se gevaarlijk hoeven te lijken. TikTok heeft laten weten op zoek te zijn naar een oplossing.

Bron: Universiteit Utrecht (https://www.uu.nl/nieuws/utrecht-data-school-tiktok-is-gevaarlijk-voor-mensen-die-gevoelig-zijn-voor-een-eetstoornis)

 

Lees hier eerdere artikelen over eetsoornissen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/eetstoornissen)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Eetstoornis tiktok Eetstoornis tiktok