De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ.

 

Deze week: Red de GGZ - de podcast & PsychoseNet Original Podcasts

 

Red de GGZ - de Podcast (https://open.spotify.com/show/5nB30Qk9kNbY7IYVGwzsNh)

Deze podcast is ontstaan als initiatief binnen de actiegroep ‘Red de GGZ’. Het doel van deze podcastserie is om de specialistische GGZ op de kaart te zetten.

Als luisteraar word je meegenomen in de wereld van de specialistische GGZ.
Twee hulpverleners van de actiegroep gaan steeds in gesprek met verschillende mensen; huisarts, ervaringsdeskundige, psychiater. De onderwerpen zijn divers van aard; soms duiken ze in een therapievorm, zoeken een term als hechting uit, om in een volgende uitzending vervolgens uit te zoeken waarom er zoveel SGGZ-plekken sluiten. Soms zijn de gesprekken wat kabbelend van aard, maar altijd vriendelijk. De dames proberen zich zelf ook kwetsbaar op te stellen en trekken elkaar daar regelmatig in mee. Aan het einde van de podcast volgt steeds een update over de acties die er zijn geweest van de actiegroep ‘red de GGZ’

In https://open.spotify.com/episode/2NtSrResHio3kMY7NpDzBt|deze link de aflevering met huisarts Daisy Pors (https://open.spotify.com/episode/2NtSrResHio3kMY7NpDzBt), welke vertelt over de druk die zij ervaart door de wachtlijsten binnen de GGZ.

 

PsychoseNet Original Podcasts (https://open.spotify.com/show/7k88fiZ8uZ53BqDHhtVNtd)

Psychosenet.nl is mogelijk wel bekend als het platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. De podcast is een onderdeel ervan. In de podcast gaat Jim van Os (hoogleraar psychiatrische epidemiologie en herstelgerichte psychiater) in gesprek met ervaringsdeskundigen, naasten en professionals. Onderwerpen als psychische kwetsbaarheid, spiritualiteit, afbouw van medicatie en herstel komen aan bod.

Van Os weet goed door te vragen en verhalen op tafel te krijgen. Door zijn licht geaffecteerde stemgeluid moet je een beetje heen luisteren, want de gesprekken zijn echt interessant.

In deze link de aflevering met Marco Boks, psychiater (https://open.spotify.com/episode/4GOnnipA3peghdfOGCx0wf). Ze bepraten traumasensitief werken en het belang van ervaringsdeskundigheid 
 

Klik hier voor eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast