Hogeschool Ede start opleiding Verpleegkundig leiderschap in de ggz

De Christelijke Hogeschool Ede start met twee nieuwe post-hbo’s Verpleegkundig leiderschap. Vorige week startte beide trajecten: één traject speciaal voor verpleegkundigen die werken in het ziekenhuis, de andere variant is Verpleegkundig leiderschap in de GGZ. De laatste is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking met GGz Centraal.

Post-hbo Verpleegkundig leiderschap

Met deze post-hbo wil de Christelijke Hogeschool Ede (https://www.che.nl/nieuws/nieuws/nieuwe-opleiding-verpleegkundig-leiderschap-brengt-zorgprofessionals-steviger-positie) verpleegkundigen helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om hun stem te laten horen en veranderingen in gang te zetten. Coördinator Verpleegkundig leiderschap in de GGZ Arja van de Giessen: “Het gaat om verpleegkundig en persoonlijk leiderschap. Hoe kan je als verpleegkundige invloed uitoefenen? Enerzijds naar binnen gericht, wie ben ik als verpleegkundige in de dagelijkse praktijk op de afdeling, maar het gaat ook over welke weg je moet bewandelen om iets voor elkaar te krijgen.”

Hoe leid ik de verhuizing van onze afdeling in goede banen?

Patricia Peek is één van de studenten die gaat starten met de opleiding. “De afdeling waar ik binnen het ziekenhuis werkzaam ben, gaat in 2024 verhuizen. Als regieverpleegkundigen hebben we de opdracht gekregen om op het vlak van opleiden, werkprocessen en materiaal alles in goede banen te leiden. In deze post-hbo hoop ik te leren hoe ik alles op een goede manier kan regelen (projectmanagement,) hoe ik collega’s meekrijg (communicatie) en hoe ik de beste zorg kan leveren aan mijn patiënten (kwaliteit en innovatie). Daarnaast kijk ik er naar uit om te leren van mijn collega’s uit andere ziekenhuizen en werkvelden.” In deze opleiding zitten cursisten uit maar liefst vijf verschillende ziekenhuizen en dat is van grote toegevoegde waarde voor de post-hbo, vertelt Coördinator Verpleegkundig leiderschap Carolina van Moorsel.

Opleiden als onderdeel van een project 

GGz Centraal is aan de slag met de invoering van verpleegkundige functiedifferentiatie. Middels het project ’Verpleging in beweging; samen in ontwikkeling voor de beste patiëntenzorg’, zetten ze in op het verbeteren van de kwaliteit van zorg, werkplezier en het laten groeien van verpleegkundig talent. Het opleiden van verpleegkundigen die willen doorgroeien naar de functie van regie/coördinerend verpleegkundige is daarvan een belangrijk onderdeel. Arja: “Het is mooi dat we vanuit een goede samenwerking, onze expertise kunnen inzetten om zo te voldoen aan de vraag van GGz Centraal. Samen met GGz Centraal hebben we de expertise die er al is binnen hun organisatie kunnen integreren in de opleiding. Zo leren verpleegkundigen hoe ze de kwaliteit van verpleegkundige zorg kunnen verbeteren, hun collega’s daarbij coachen en leren ze hoe ze hun zeggenschap kunnen vergroten.”

Bron: Christelijke Hogeschool Ede

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

richting2 richting2

Reacties
Reactie: (Zoë Herben)
8-2-2023, 14:29
Hallo, ik zou graag wat meer informatie willen ontvangen over deze opleiding. Is die ook beschikbaar voor verpleegkundige buiten GGZ centraal? wat zijn de kosten? Wat is de tijdsinvestering? alvast bedankt voor de moeite. vriendelijke groet, Zoë Herben