Record aantal overstappers naar andere zorgverzekering

Het aantal verzekerden dat voor een andere zorgverzekeraar heeft gekozen, is groter dan in voorgaande jaren. In het najaar van 2022 heeft 8,2% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis, gebaseerd op de cijfers van alle zorgverzekeraars. In totaal gaat het tot nu toe om 1,4 miljoen verzekerden.

Het percentage is daarmee een hoger overstapcijfer dan de afgelopen jaren. In 2022 was het definitieve overstapcijfer 6,7%. Het overstappercentage varieert al jaren tussen 6 en 7%. Op basis van de afgelopen zes  overstapseizoenen heeft Vektis een schatting gemaakt van het uiteindelijke overstappercentage van 2022. Dit ligt naar verwachting tussen de 8,1 en 8,5%.

Overstappen 

Het overstappercentage gaat alleen over het aantal verzekerden dat is gewisseld tussen zorgverzekeraars (risicodragers). Verzekerden die gewisseld zijn tussen 2 labels van 1 zorgverzekeraar, of van een collectief naar een andere verzekering van dezelfde zorgverzekeraar, zijn hier niet meegerekend als overstapper.

Uitgebreide analyse in april

Eind april publiceert Vektis een uitgebreide analyse van de overstapcijfers: de Zorgthermometer Verzekerden in beeld. Nu is alleen gekeken naar het aantal verzekerden dat voor 2023 een polis afsluit bij een andere zorgverzekeraar dan in 2022. Dan is ook inzichtelijk voor welke zorgverzekering, aanvullende verzekeringen en de hoogte van het eigen risico de verzekerden hebben gekozen. 

Bron: Vektis (https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/definitief-overstapcijfer-2023-bekend)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

organisatie GGZ# organisatie GGZ#