Een smartwatch om agressief gedrag onder controle te houden

De Amsterdamse ggz-instelling Arkin zet smartwatches in om het gedrag van jongeren te veranderen. Door middel van trilsignalen moet voorkomen worden dat ze woedeaanvallen krijgen. Gz-pyscholoog Annemieke ter Harmsel deed promotieonderzoek naar biocueing, waarbij mensen ”real time biofeedback” ontvangen en zo hun gedrag kunnen aanpassen. Dat schrijft Security.nl (https://www.security.nl/posting/782700/Ggz-instelling+zet+smartwatches+in+om+gedrag+jongeren+te+veranderen?channel=rss).

Deelnemers aan het onderzoek maakten gebruik van een smartwatch en een speciale smartphone-app. Deze app kijkt naar de biosensor van de smartwatch. Zowel op het horloge als op de telefoon wordt een weergave van het hartslagniveau getoond. Bij duidelijk verhoogde waarden ten opzichte van de eigen ‘baseline’ in rust wordt een trilsignaal gegeven en ontvangt de cliënt een zelf opgestelde boodschap.

”Het doel is om cliënten meer inzicht te geven in lichamelijke spanningssignalen en daarmee een bijdrage te leveren aan adequate agressieregulatie”, zo laat de ggz-instelling op de eigen website (https://onderzoek.arkin.nl/onderzoek/biocueing-bij-agressieregulatieproblematiek/) weten. Volgens Arkin blijkt uit het onderzoek dat de app, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, als een haalbare en bruikbare aanvullende interventie kan worden gezien.

”De meerderheid van de deelnemende cliënten gaf aan dat het gebruik van de Sense-IT app hen meer inzicht in lichamelijke spanningssignalen heeft opgeleverd. Ook kwamen uit het onderzoek enkele aanwijzingen naar voren voor die duiden op een positief effect van de app op het verminderen van agressief gedrag”, aldus de ggz-instelling.

Volgens Ter Harmsel staat de techniek nog in de kinderschoenen, maar wordt die bij steeds meer patiënten toegepast. ”Ook bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en autisme. En niet alleen met behulp van smartwatches, maar ook met borstbanden en slimme T-shirts of sokken”, zo laat ze tegenover Trouw weten. De gz-psycholoog stelt dat forensische jongeren baat bij de technologie kunnen hebben, omdat ze vaak weinig inzicht in hun gevoelsleven hebben. ”De meesten komen uit gezinnen met veel problemen en hebben nooit geleerd om gezond met emoties om te gaan.”

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

sense-it app sense-it app