Veertig procent van de ggz-aanbieders heeft nog geen contract met de verzekeraar

De onderhandelingen tussen de ggz-aanbieders en zorgverzekeraars verlopen moeizaam. Nog maar 40 procent van de contracten zijn afgesloten tussen de geïntegreerde ggz-aanbieders en de zorgverzekeraars. Dat schrijft De Nederlandse GGZ (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2023/rekenfout-omzetverlies-ggz-aanbieders-blijkt-groter).  De branchevereniging deed navraag bij de 27 grootste ggz-instellingen, die samen zo’n driekwart van de verzekerde geestelijke gezondheidszorg vertegenwoordigen.  Marijke Verbeek, waarnemend directeur van de Nederlandse ggz: “Vooral voor de mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig gaan hebben, is dit heel vervelend. Velen van hen weten nu niet of hun behandeling volledig vergoed gaat worden door hun verzekeraar. Dat leidt tot onnodige stress, zeker nu ze hun huidige verzekering niet meer kunnen opzeggen”.

Ook zet dit de financiën van de ggz-aanbieders nog verder onder druk,  zegt Verbeek. “Onze leden hebben namelijk ook te maken met stijgende kosten voor energie, personeelslasten en de inflatie. Die kosten willen onze lid-organisaties bijvoorbeeld gecompenseerd zien in de contracten.”

Reële contracten

De Nederlandse ggz roept verzekeraars nogmaals op om samen met de aanbieders goede gesprekken te voeren om snel tot reële contracten te komen, zoals ook is afgesproken in het integraal zorgakkoord (IZA). Verbeek: “Deze afspraken hebben we ook gemaakt toen het zorgprestatiemodel werd ingevoerd: de overgang naar het zorgprestatiemodel zou kostenneutraal gebeuren. Nu de praktijk toch iets anders laat zien, en het omzetverlies nog groter is dan we dachten, gaan we ervan uit dat de zorgverzekeraars recht doen aan deze afspraken.”

Behandelingen lopen door

In het ronde-tafel gesprek van 5 december (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4163138/nieuws/de_vrije_artsenkeuze_en_de_houdbaarheid_van_ons_zorgstelsel.html?page=1) in de Tweede Kamer stelden de verzekeraars dat cliënten niet van behandelaar hoeven te wisselen als op 1 januari het contract van de behandelaar niet wordt verlengd: lopende behandelingen worden ook in het nieuwe jaar vergoed. De verzekeraars erkenden wel dat dat niet luid en duidelijk is gecommuniceerd.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

samenwerking samenwerking