NVvP publiceert factsheet over ouderschap bij psychische en/of verslavingsproblematiek

De werkgroep Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) (https://www.nvvp.net/website/nieuws/2022/nvvp-publiceert-factsheet-over-ouderschap-bij-psychische-en/of-verslavingsproblematiek) heeft een factsheet (https://www.nvvp.net/stream/nvvp-factsheet-ouderschap-bij-psychische-en-of-verslavingsproblematiek) opgesteld over de invloed van psychische en/of verslavingsproblematiek op het ouderschap en de risico’s van tekortschietend ouderschap op (de ontwikkeling van) kinderen.
Continue aandacht voor de Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV) is van groot belang, stellen de opstellers; de situatie herkennen, weten welke vragen men kan stellen en deze ook daadwerkelijk stellen. Want alleen dan kunnen kinderen en hun ouders goed advies en passende ondersteuning krijgen. Zo kan op de lange termijn het risico op de overdracht van psychische en/of verslavingsproblemen van generatie op generatie worden verminderd.

Inhoud Factsheet

In de factsheet (https://www.nvvp.net/stream/nvvp-factsheet-ouderschap-bij-psychische-en-of-verslavingsproblematiek) komen verschillende aspecten aan de orde rond (de hulpverlening bij) ouderschap bij psychische en/of verslavingsproblematiek. Er wordt onder andere aandacht besteed aan aanwijzingen voor tekortschietend ouderschap, belemmerende factoren om hulp te vragen, risicofactoren en beschermende factoren bij het kind, mogelijke signalen van een bedreigde ontwikkeling, aandachtspunten met betrekking tot ouderschap bij psychische en/of verslavingsproblematiek en adviezen hoe de zorgen met de ouders te bespreken.

Samenhangende ontwikkelingen

Binnenkort wordt ook de nieuwe KNMG Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld gepubliceerd. De doelen van de herziening waren om de Meldcode op een aantal punten te verduidelijken, gebruiksvriendelijker te maken én beter te laten aansluiten op de GGZ. Met betrekking tot het laatste zal de nieuwe KNMG Meldcode o.a. verwijzen naar de NVvP factsheet over ouderschap.

Ook de Augeo Foundation brengt thema’s als verwaarlozing, kindermishandeling en huiselijk geweld onder de aandacht. In samenwerking met ZonMw maakten zij een online magazine (https://www.augeomagazine.nl/onderzoeksspecial-nieuwe-inzichten-betere-resultaten/) voor professionals over kindermishandeling met als coverline ‘Nieuwe inzichten, betere resultaten’. In deze uitgave worden een aantal wetenschappelijke onderzoeken belicht. Kinder- en jeugdpsychiater Irma Hein werd geïnterviewd over het nieuwe behandelmodel IGT-K.

Lees hier eerdere artikelen over kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/kopp)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

familie familie