Van elke duizend euro voor de ggz gaan er bijna drie naar de accountant

Een gemiddelde zorgorganisatie betaalde in 2021 per duizend euro omzet  € 1,50 aan accountantskosten, iets minder dan In 2020. De GGZ betaalt de hoogste accountantskosten, namelijk € 2,66 per duizend euro omzet. Dat komt vooral doordat binnen die sector veel organisaties actief zijn in de jeugdzorg. Daar wordt € 3,86 per duizend euro omzet aan accountantskosten uitgegeven. Dit komt door aanzienlijk hogere kosten op overige controlewerkzaamheden. De resterende organisaties die tot de GGZ worden gerekend, hebben gemiddeld € 2,26 aan accountantskosten per € 1.000 omzet. De ziekenhuizen zijn met € 0,86 het goedkoopst uit. 
De onderzochte organisaties geven in 2021 in totaal € 116 mln. uit aan accountantsdiensten. Circa twee derde (=69%) van de totale accountantskosten betreft kosten voor de controle van de jaarrekening.

Dat blijkt uit de ’Jaarverslagenanalyse 2021Accountantskosten zorgsector’ (https://www.intrakoop.nl/docs/default-source/Intrakoop-Jaarverslagenanalyse/Intrakoop-Jaarverslagenanalyse-zorgsector-accountantskosten-2021), afgelopen december gepubliceerd door Intrakoop.

Verdeling over accountantskantoren

Verstegen Accountants heeft in de gezondheidszorg de meeste opdrachtgevers: 179 van de 1.268 onderzochte zorgorganisaties maken gebruik van de diensten van Verstegen, waarvan bijna alle zorgaanbieders actief zijn in de care-sector.

De zes grote accountantskantoren zijn actief bij 43% van alle zorgorganisaties. Van de grote vier internationaal opererende accountants kennen EY en KPMG met ieder 4%  een betrekkelijk lage marktpenetratie. De internationaal opererende ‘big four’ bedienen samen 22% van de totale sector: een percentage dat weer iets lager is dan in 2020. De daling past in de trend naar meer marktwerking, waarbij het aandeel van de big-4 steeds iets verder afneemt. Het lijstje met overige accountants wordt aangevoerd door Q-Concepts, Accountants voor de Gezondheidszorg, Coöperatie ConFirm, De Jong & Laan en Auren Audit & Assurance. Samen bedienen deze accountants nog eens 133 zorgorganisaties.

De zeven grootste zorgorganisaties met een omzet vanaf € 1 mld. worden verdeeld onder PWC (4x), KPMG (2x) en EY (1x). Wat betreft de totale omzet in de zorgsector, is PWC met ruim € 24 mln. veruit de grootste, op een afstandje gevolgd door KPMG met bijna € 17 mln. De andere twee internationaal opererende accountantskantoren (EY, Deloitte) ontlopen elkaar niet veel, met omzetten rond de € 14-15 mln. in de zorgsector.
Verstegen Accountants kent een relatief laag marktaandeel bij een hoge marktpenetratie: de opdrachtgevers van Verstegen Accountants zijn gemiddeld kleiner van omvang, ook omdat zij vaker actief zijn in de care-sector. PWC heeft de sterkste focus op de grotere zorgorganisaties: zo ‘doet’ PWC 21% van de totale sectoromzet bij 7% van het totale aantal zorgorganisaties.

Bron: Intrakoop (https://www.intrakoop.nl/docs/default-source/Intrakoop-Jaarverslagenanalyse/Intrakoop-Jaarverslagenanalyse-zorgsector-accountantskosten-2021)
 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

geld geld