Kies je zorgverzekering voor 2023 met zorg (en neem er de tijd voor)!

Er is het nodige aan het veranderen in de zorgverzekeringen. Zo hebben niet alle verzekeraars nog een volledige restitutiepolis, wat betekent dat de kans bestaat dat je (een deel van) je behandelingen zelf moet betalen als jouw behandelaar geen contract met die verzekeraar heeft afgesloten. Daarnaast verschillen de vergoedingen voor medicatie van verzekeraar tot verzekeraar.

Het is dus van belang dat je in de komende weken goed nakijkt of de polis die jij hebt afgesloten met jouw verzekeraar ook de kosten vergoed voor de behandelingen of medicatie die jij denkt nodig te hebben in 2023. Eventueel moet jee een andere polis afsluiten of desnoods overstappen naar een andere verzekeraar. Als je dat wilt, dan moet je vóór 31 december 2022 je huidige zorgverzekering hebben opgezegd en vóór 31 januari 2023 zijn aangemeld bij een nieuwe verzekeraar.

Gelukkig zijn er een aantal organisaties die belangrijke informatie op een rij hebben gezet.

Naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en de budgetpolis

Let niet alleen op de prijs: goedkoop is uiteindelijk vaan duurkoop, zo lijkt een belangrijk advies. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: de natura-, restitutie- en combinatieverzekering. Ook is er de budgetpolis. MIND zette de verschillende voorwaarden van deze verzekeringen (https://wijzijnmind.nl/nieuws/check-je-zorgpolis-voor-2023) in de vergoeding en keuzevrijheid voor zorgaanbieders op een rij:

Naturapolis: de zorgverzekeraar vergoedt de zorg uit het basispakket alleen volledig als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ze hebben dan afspraken gemaakt over de prijs, de duur en de kwaliteit van behandelingen.
Het percentage dat je zelf moet betalen verschilt per verzekeraar. Zie de site van de consumentenbond (https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoedingspercentages-niet-gecontracteerde-zorg).

Restitutiepolis: de zorgverzekeraar betaalt de kosten bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Dus ook de een behandelaar waar de zorgverzekeraar geen contract mee sluit. Soms moet je de rekening wel eerst zelf betalen waarna je het bedrag van de rekening kunt terugvragen aan de zorgverzekeraar. Als cliënt heb je hierdoor wat ze noemen ‘vrije artsenkeuze’. Dit kan soms nodig zijn omdat deze zorg beter bij jouw wens aansluit of omdat lange wachttijden zijn bij de gecontracteerde aanbieders.

Combinatiepolis: Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je recht op een vergoeding op restitutiebasis.

Tot slot is er ook nog een budgetpolis: dit is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een normale naturapolis.

Restitutiepolis verandert bij sommige verzekeraars in combinatiepolis

Let goed op: Verschillende polissen die in 2022 nog een restitutiepolis waren, zijn dat in 2023 niet meer. Ze zijn veranderd in een combinatiepolis. Vooral voor GGZ en wijkverpleging is er dan alleen nog volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit geldt voor de restitutiepolissen van: FBTO, IZA, IZZ (VGZ), National Academic, Promovendum, UMC Zorgverzekering, United Consumers, Univé, VGZ, Zekur. Eerder besloten OHRA, Nationale Nederlanden, ONVZ, PNOzorg, VvAA, De Friesland (Achmae), Pro Life, DSW en Ditzo al om geen polis meer aan te bieden die alle zorg vergoedt.

Zie voor een overzicht van de verzekeraars die nog wel een restitutiepolis aanbieden de site van de consumentenbond (https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/restitutiepolis).
Overigens hebben de meeste zorgverzekeraars die de restitutiepolis schrappen, wel een overgangsregeling: voor cliënten met een lopende behandeling bij een behandelaar die in 2023 geen contract met zijn of haar zorgverzekeraar heeft afgesloten, wordt de zorg nog wel vergoed. VGZ heeft recent bekend gemaakt (https://www.vgz.nl/zorgverzekering/basisverzekering/verandering-basisverzekering) was deze week de laatste verzekeraar die dat bekend maakte.

Volwassenen met ADHD die medicatie (willen gaan) gebruiken.

PsyQ heeft op haar website uitgebreid op een rij gezet welke ADHD-medicatie vergoed wordt bij welke verzekeraar en met welke polis. Je kunt die informatie hier vinden (https://www.psyq.nl/adhd/vergoedingen).

Alle kort- én langwerkende ADHD medicatie (methylfenidaat en dexamfetamine) van de Regenboog apotheek wordt uitsluitend door de zorgverzekeraars van de DSW-groep (DSW, SZVK, StadHolland en inTwente) in 2023 in het basispakket vergoed. Als je deze medicijnen gebruikt of wil gaan gebruiken is het te overwegen om te kiezen voor deze zorgverzekeraar. Zie voor meer informatie regenboog.nl (https://regenboogapotheek.nl/dsw/).

Overige medicijnen

Wil je weten welke medicijnen vergoed worden in de basisverzekering, kijk dan op https://www.medicijnkosten.nl/ (https://www.medicijnkosten.nl/). De feitelijke vergoeding komt tot stand op basis van afspraken tussen zorgverzekeraars en apotheken. Deze kan dus per apotheek verschillen.
Let op: ’Vergoed’ betekent soms ’vergoed onder voorwaarden’. Het betekent dat sommige medicatie alleen vergoed wordt bij bepaalde aandoeningen of als andere medicatie niet heeft gewerkt. Klik dus even verder als bij jouw medicatie ’vergoed’ staat.

Keuzehulp en tips

Neem alleen een verhoogd eigen risico als je dat ook kunt betalen op het moment dat je zorg nodig hebt. Voor een noodzakelijk bezoek aan een specialist (daaronder valt ook de ggz) zou geld geen belemmering moeten zijn.

Kom je er niet uit? Dan kan de zorgvergelijker 2023 (https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergelijker?icmp=zorgverzekering_contentpaginas_kader_button_vergelijker&step=funnel) van de consumentenbond misschien nog helpen. Houd daarbij wel in het achterhoofd welke (ggz-)zorg je nodig hebt of denkt te gaan hebben, en bij welke behandelaar dat is.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

 

wegwijzer3 wegwijzer3