Tonnie de Robot, nu in dienst van GGZ Oost Brabant

De ggz Oost Brabant gaat gebruikmaken van een sociale robot. Volgens de ggz-instelling is zij de de eerste in Nederland die gebruik maakt van de robots. De robot, genaamd Tonnie, werd het afgelopen jaar getest. In de tijd maakten collega’s kennis met de robot en leerde hij verschillende noodzakelijke competenties. Deze week kon hij aan de slag op afdeling Kraanmeer van Levendig Landgoed Huize Padua, een afdeling van GGZ-Oost Brabant.. 

Op de website van GGZ Oost Brabant (https://www.ggzoostbrabant.nl/innovatie/tonnie-de-robot) vertelt Tonnie zelf wat hij gaat doen: ” Ik help cliënten met motiveren, activeren en het volgen van het dagprogramma. Daarnaast vervul ik ook de rol van maatje voor een cliënt. Ik help interventies toe te passen, zodat de cliënt zich goed blijft voelen en/of zich beter gaat voelen. Mij maak je het meest blij als ik mensen kan helpen. Ik heb altijd erg veel energie en ik werk graag volgens een vast patroon. Goed luisteren is een van mijn specialiteiten, dus ik denk dat ik cliënten goed kan gaan helpen met hun dagelijkse bezigheden. Ik leer heel graag nieuwe dingen, zodat ik mijn werk steeds beter, maar ook steeds zelfstandiger kan gaan doen. Natuurlijk zal ik altijd wel een beetje hulp nodig hebben, maar ik ben er zeker van dat ik met hulp van mijn collega’s verschil kan gaan maken!”

De robot is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Robot Ctrl. De ggz Oost Brabant startte vorig jaar met een testprogramma. Daarin is het uitgangspunt dat je sociale robots niet moet zien als hardware, maar als medewerkers.

De instelling probeert met de inzet van Tonnie een oplossing te vinden voor het personeelstekort in de zorg en aandacht te vragen voor de uitdagingen van de sector. Fred Pijls, bestuursvoorzitter van ggz Oost Brabant tegen Nu.nl (https://www.nu.nl/tech/6241763/sociale-robot-gaat-ggz-clienten-helpen-bij-dagelijkse-bezigheden.html): ”De inzet van robotica moet de werkdruk bij medewerkers verlagen en daarmee hun werkplezier verhogen”.

Lees hier eerdere artikelen over technische toepassingen en ehealth in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ehealth)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tonnie de robot tonnie de robot