De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Deze week laat ik jullie graag luisteren naar Stoorzender, de podcast. Twee jaar geleden had GGZ Totaal al eens een interview met de makers (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3797490/nieuws/mensen_vertellen_dat_ze_door_onze_podcast_over_hun_eigen_problemen_zijn_gaan_praten.html?page=1) Claire en Jeroen.

De podcast wordt gemaakt door Claire de Groot welke zelf kampt met mentale stoornissen (anorexia, depressie, dwangstoornis en een perssonlijkheidsstoornis) Samen met haar partner Jeroen Sturing vertellen ze waar ze tegenaan lopen en vechten ze voor meer openheid rond mentale gezondheid. In iedere aflevering hebben ze een gast met wie ze open in gesprek gaan. Zou de opsomming van Claire’s stoornissen je wat afschrikken, niet nodig! Ze maken er echt een interessant gesprek van en zijn erg uitnodigend naar hun gasten. Kies zelf een thema naar keuze, ze hebben al een hele voorraad; denk aan een gast met sociale angst, borderline, autisme, alcoholverslaving, eetbuistoornissen, angstklachten, postpartumdepressie etc.

Deze link is van de uitzending over sociale angst https://open.spotify.com/episode/6ACoRMmLyJi0yUFa27MX4C

 

In de Therapeut podcast (https://open.spotify.com/episode/2NRTlY6rne8OE4smvDkCD2) zijn dan juist de therapeuten weer aan het woord. Ze praten over hun professie, patiënten en zichzelf. Peter Voortman ontlokt ze leuke of mooie anekdotes. Diverse professionals passeren de revu, de onderwerpen zijn breder dan het GGZ domein. Denk aan een antroposofische huisarts, een coach die over non-dualiteit vertelt, een jeugdverpleegkundige, een TRE-behandelaar, kunstzinnig therapeut of een verpleegkundige uit de thuiszorg. Een aanrader!

Het enige merkwaardige is dat het lijkt alsof je midden in de uitzending valt, het blijkt een opwarmertje, de intro komt na een minuut.

De link is van de uitzending met psycholoog Iris van der Steen, welke gaat over burnout, perfectionisme en stress. Iris schreef in mei ook een artikel over burn-out (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4033460/nieuws/zo_herken_je_het_kantelpunt_voor_een_burn-out.html?page=1) voor GGZ Totaal.


Lees hier eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast