MIND-Ypsilon laat focus op psychosegevoeligheid los

MIND Ypsilon wil zich inzetten voor álle naasten van mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid. Daartoe laat ze de focus op ‘psychosegevoeligheid’ in het vervolg vallen. Dat heeft de ledenraad afgelopen zaterdag, 3 december 2022, besloten. Met het besluit verschuift voor de vereniging de nadruk van ziekte naar herstel. “Daarmee doen we recht aan mensen met wisselende diagnoses, multi-problematiek en mensen die nog zoekende zijn wat er met hun naaste aan de hand is” schrijft Ypsilon in het werkplan voor het komend jaar. “Psychosegevoeligheid blijft uiteraard wel een specialisme”, voegt ze eraan toe.

Meer nadruk op naasten

In de nieuw geformuleerde missie legt de vereniging meer nadruk op familie en naasten dan in het verleden: ”MIND Ypsilon* vindt, verbindt en komt radicaal op voor naasten van mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid om bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven.”

In het werkplan wordt ook uitgelegd waarom: “In het beleid van de overheid, zorgverzekeraars en financiers staan tal van groepen centraal, maar bijna nooit de naaste. Een radicale focus op naasten is daarom van belang. Zij zijn onze primaire doelgroep, maar zónder de cliënt uit het oog te verliezen. We laten niemand vallen. Niet iedereen is zo zelfredzaam als we zouden willen. Cliënt en naaste zitten in elkaars netwerk, dus we zien naar elkaar om. Maar ieder heeft zijn eigen leven te leven. Pas als je goed voor jezelf zorgt kun je goed ruimte maken voor de ander.”

Het sterretje in de missie bij de naam staat er overigens niet voor niets, blijkt uit de begeleidende voetnoot: “Wij realiseren ons dat de naam Ypsilon traditioneel wordt geassocieerd wordt met ‘psychosegevoeligheid’.  Het loslaten ervan kan daarom betekenen dat we tezijnertijd een andere naam moeten kiezen of een beweging maken waarbij we samen met een of meer andere organisaties komen tot een andere organisatie met een nieuwe naam. De naam MIND Ypsilon moet in deze missie daarom gelezen worden als werktitel.”

De wijzigingen zullen de komende tijd stapsgewijs worden doorgevoerd.

Bron: MIND Ypsilon (https://www.ypsilon.org/algemeen/mind-ypsilon-laat-focus-op-psychosegevoeligheid-los/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ypsilon ypsilon