'Historische doorbraak' bij nieuw Alzheimermedicijn

De resultaten van een proef met het nieuwe alzheimermedicijn Lecanemab worden ”historisch en hoopvol” genoemd. Dat schrijft Nu.nl (https://www.nu.nl/wetenschap/6239246/resultaten-nieuw-alzheimermedicijn-historisch-ook-zorgen-over-bijwerkingen.html), dat zich daarbij baseert op een onderzoeksartikel in the New England Journal of Medicine. Een wondermiddel is het volgens de onderzoekers niet, maar dat het is gelukt om met een medicijn de achteruitgang van de hersenen af te remmen, zien ze als een grote doorbraak.

”Dit maakt ons echt optimistischer dat dementie overwonnen kan worden, en op een dag zelfs genezen”, zei Rob Howard na het zien van de onderzoeksresultaten tegen Sky News (https://news.sky.com/story/lecanemab-new-alzheimers-drug-slows-decline-in-memory-fuelling-hope-doctors-will-one-day-cure-dementia-12758236). Volgens de Engelse hoogleraar Ouderdomspsychiatrie ”hebben we eindelijk we grip gekregen op deze verschrikkelijke en gevreesde ziekte.”

De onderzoeksresultaten (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2212948) van het nieuwe medicijn Lecanemab werden dinsdagavond gedeeld. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling werd de impact van het middel achttien maanden lang onderzocht in een proef met 1.795 vrijwilligers.

Volgens de onderzoeksresultaten resulteerde het medicijn ”in redelijk verminderde achteruitgang van gemeten cognitie en functie”, vergeleken met patiënten die geen medicijn maar een placebo kregen.

Het medicijn zorgde dus alleen voor een verminderde impact van de ziekte van Alzheimer. Daartegenover staan de bijwerkingen die het medicijn kan veroorzaken. Zo werden er hersenbloedingen en zwellingen van de hersenen waargenomen.

Vanwege de bijwerkingen moest 7 procent van de deelnemers stoppen met de proef. In het onderzoek staat dat dertien patiënten zijn overleden, maar die overlijdens hadden volgens de fabrikant andere oorzaken dan het medicijn.

’Patiënten zijn bereid het risico te nemen’

De resultaten zorgen bij medici voor gemengde gevoelens. ”Het voordeel is reëel, maar dat geldt ook voor de risico’s”, zegt een Amerikaanse arts tegen The New York Times (https://www.nytimes.com/2022/11/29/health/lecanemab-alzheimers-drug.html). De farmaceuten willen verdere onderzoeken houden om de werkzaamheid en veiligheid van hun medicijn beter te kunnen bepalen.

Ondanks die slag om de arm biedt het medicijn hoop, zegt Nick Fox, directeur van een Engels onderzoekscentrum voor dementie. ”Elk risico is vanzelfsprekend belangrijk, maar ik geloof dat veel van mijn patiënten zeer bereid zouden zijn om zo’n risico te nemen”, zei hij tegen Sky News.

Bron: Nu.nl (https://www.nu.nl/wetenschap/6239246/resultaten-nieuw-alzheimermedicijn-historisch-ook-zorgen-over-bijwerkingen.html)

Lees hier eerdere artikelen over de ziekte van Alzheimer (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/alzheimer)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hersenscan hersenscan