De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Helpen is moeilijk (https://lemniscaat.nl/boeken/helpen-is-moeilijk)
Bauke Koekoek

Het is crisis in de zorg, als we de berichten mogen geloven. In de psychische zorg, de jeugdzorg, de sociale zorg en de langdurige zorg – overal gaat het mis. ‘Marktwerking’ en ‘bureaucratie’ zijn de oorzaken en meer professionals en meer geld de oplossingen, zo luidt het overheersende verhaal.

Maar is dat zo? Gaat onze analyse diep genoeg? Zijn de werkelijke verklaringen voor onze moeite met zorgen niet kleiner, menselijker en complexer? Valt er echt zoveel heil te verwachten van meer experts en meer geld – de standaardaanpak van de laatste decennia?

Bauke Koekkoek zoekt naar antwoorden in achttien korte columns uit de crisisdienst van de psychische zorg en vijf langere essays over het zorgsysteem als geheel. Als verpleegkundige op de werkvloer, epidemioloog en sociaal wetenschapper combineert hij verschillende perspectieven en komt hij tot een dwarse maar unieke visie op de Nederlandse zorg.
Lees meer... (https://lemniscaat.nl/boeken/helpen-is-moeilijk)

 

Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei. Brieven aan mijn psychiater (https://www.bookspot.nl/boeken/alles-wat-ik-wilde-zeggen-maar-niet-zei-9789493127227)
Anne van Winkelhof

Sinds de eerste ontmoeting in 2018 schrijft Anne van Winkelhof brieven aan haar psychiater, bij wie ze in therapie is. De brieven geven een uitzonderlijk kijkje in een therapieproces, nemen je mee de spreekkamer in en tonen het verloop van een therapeutische, maar vooral menselijke relatie.

Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei gaat over een zoektocht naar contact, intimiteit, naar gezien en erkend voelen, en is een onderzoek naar een taal die past. Een taal die voorbij gaat aan psychiatrisch vakjargon. Een taal waarmee Anne zich verbonden voelt, omdat zij zich daarmee duidelijk kan maken aan de ander en zij de ander – eindelijk – haar woorden toevertrouwt.

Waarom blijft dit zo moeilijk? Contact, relaties, intermenselijk bewegen, het is me een raadsel. Met jou is het natuurlijk ook steeds weer een avontuur. Omdat ik weet hoe onze relatie in elkaar zit en wat ik van jou wel en niet kan verwachten, durf ik iets meer bij je uit te ademen (ja, zo voelt het – contact met anderen is zo spannend dat ik mijn adem moet inhouden). Toch maak jij soms ineens een schijnbeweging, waar ik dan eerst honderd uur over na ga denken en dan vier brieven later pas besef wat er eigenlijk gebeurd is.
Lees meer... (https://www.bookspot.nl/boeken/alles-wat-ik-wilde-zeggen-maar-niet-zei-9789493127227)

 

Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/verlaten-individu-paperback/)
Esther Fenema

Het verlaten individu is overal. We lijden aan eenzaamheid, onzekerheid en somberheid, en voelen vertwijfeling en angst. We worstelen met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. Dat nare gevoel proberen we te dempen door excessief te consumeren en te ‘genieten’, waardoor we ons steeds leger gaan voelen en in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomen.
Toen we ooit de baleinen uit de samenleving trokken en het individu bevrijdden uit allerlei groepsverbanden hoopten we zelf God te worden. Als ‘God’ hebben we overal recht op en bepalen we zelf de grenzen. De paradox is dat we deze verantwoordelijkheid niet goed verdragen en kwetsbaar zijn geworden. We verwachten de beloning en de verlossing van buiten, maar God heeft ons verlaten.
In dit boek onderzoekt psychiater Esther van Fenema wat de rol is van de zeven hoofdzonden in onze tijd. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte.Lees meer... (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/verlaten-individu-paperback/)

Lees hier de recensie van Judith de Roos (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4139340/nieuws/het_verlaten_individu_waarom_voelen_we_ons_zo_leeg.html?page=1)

 

Positivity journal, Het positieve doe-boek dat écht helpt (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10744_Positivity-journal)
Manja de Neef

Hoe reageer jij op een complimentje? Neem je het gewoon aan, of schuif je het stilletjes terzijde als ongeloofwaardig? Hoe vaak bedenk je aan het einde van de dag wat je allemaal níét hebt gedaan?

Zou jij jezelf omschrijven als waardevol, als belangrijk, als goed genoeg? Of is het makkelijker om jezelf te omschrijven als chaotisch, zorgelijk, ongeduldig of onattent? Voor heel veel mensen is het makkelijker om zichzelf te beschrijven met negatieve woorden. Is dat erg? Ja. Want woorden doen ertoe.

Hoe oud je ook bent, welke kleur je ook hebt, of je nu l, h, b, t, i, q of + bent, een negatief zelfbeeld brengt je onnodig veel leed. Het lijkt misschien moeilijk, maar je kunt wel degelijk een positiever zelfbeeld krijgen. Alle kleine en grote stapjes die je in dit dagboek zet, kunnen samen zorgen voor een stevig, positief zelfbeeld, dat je leven gemakkelijker en onbezorgder maakt.

Dit Positivity journal is geschreven door Manja de Neef, expert op het gebied van zelfbeeld. Het is een notitieboek waarin je kunt oefenen met het opschrijven van positieve dingen, van kleine en grote successen, van complimentjes aan jezelf. Een dagboek dat je laat zien dat je zo slecht nog niet bent.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10744_Positivity-journal)
 

Het monster van psychose. Een eerlijk verhaal van lijden en hoop (https://www.tripleboeken.nl/product/het-monster-van-psychose/)
Roelof Ham

Lise is psychosegevoelig. Ze heeft in de afgelopen acht jaar negen psychoses doorgemaakt. Nadat ze hierdoor arbeidsongeschikt is geworden, probeert ze het leven zo goed mogelijk te leven met haar man Johan en haar kinderen, Tjeerd en Fedja.

Als hun kat Zoë kanker krijgt en sterft, komt Lise opnieuw in een psychose terecht. Langzaam maar zeker slaat het monster van psychose zijn klauwen in haar hoofd en zintuigen. Samen met haar man vecht ze zich een weg door deze zware periode in de overtuiging dat leven met een ziekte geen verspild leven is.

Dit boek vertelt het eerlijke verhaal van een psychose van binnenuit. Je krijgt als lezer antwoord op vragen als: hoe beleef je de wereld als je psychotisch bent? Waar loop je tegenaan? Welke fases kent een psychose? En hoe is het om af te glijden en weer op te krabbelen?

‘Het monster van psychose’ laat je door de ogen van Lise en haar gezin zien hoe diep een mens kan lijden, maar ook wat de kracht is van geloof, hoop en liefde.
Lees meer... (https://www.tripleboeken.nl/product/het-monster-van-psychose/)

 

Zie mij. Jongeren op zoek naar zichzelf, een veilige thuis en een gezonde samenleving (https://www.lannoo.be/nl/zie-mij-1)
Lut Celie

Psychotherapeute Lut Celie trekt aan de bel: het is nu of nooit voor onze jeugd. Onze jongeren zenden signalen uit. Ze zijn hyper, hebben zelfdodingsgedachten, vragen zich af ’Wie ben ik?’. We noemen hen verward, stellen diagnoses, schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift?

Het is vijf voor twaalf. Onze jongeren leven in een verliesmaatschappij, voelen zich eenzaam en vinden zelden rust. Velen missen écht nestgevoel, liefdevolle aandacht en vooral goede gidsen op hun pad, zo blijkt uit de beklijvende verhalen van Lut Celie en de therapeuten van De Bleekweide in dit boek.

Is er dan sprake van een lost generation? Absoluut niet: we kunnen het tij nog keren. Als we tenminste leren om jongeren écht te zien, met al hun krachtige emoties. Als we luisteren naar wat er achter die emoties schuilgaat. Als we resoluut kiezen voor een zorgzame, verbindende opvoeding en zo onze jongeren een veilige bodem geven om op te groeien.
Lees meer... (https://www.lannoo.be/nl/zie-mij-1)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

 

Bibliotheek Bibliotheek