De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Zie jij door de podcasts het bos niet meer? Regelmatig tippen we je over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ.

Deze week breng ik graag de ‘RINOGroep podcast’ onder de aandacht. De RINOgroep uit Utrecht ondersteunt professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid om hun leven lang te leren. Er staan 17 boeiende podcast online, de uitzendingen duren 30 tot 40 minuten. In de podcast worden hoogleraren, klinische (neuro)psychologen en psychotherapeuten geïnterviewd over een bepaald thema binnen de GGZ. Wat te denken van ‘de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen’, ‘de impact van de therapeutische relatie’, of ‘chronische suïcidaliteit is suïcidaliteit als troost’. In de link de aflevering over  traumabehandeling en persoonlijkheids-problematiek. Aan bod komen de behandelmethoden EMDR, Imaginaire exposure en Imaginaire Rescripting. Een mooi lijntje is er ook gemaakt voor het weke hart van de therapeut die deze methodes toepast. Drs. Martijn Stofsel vertelt vrijelijk wanneer het voor hem lastig werd. Waardevolle uitzending!

Je vindt deze podcast hier (https://open.spotify.com/episode/7a0edsHQRMljypgRO1A5qB)
 

Op een andere manier interessant is de serie die de Woenselse Poort heeft opgenomen. De Woenselse Poort in Eindhoven biedt klinische zorg aan mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd én een psychische stoornis hebben. Zowel cliënten als behandelaren komen aan het woord. In deze uitzending een gesprek met client Dominique die zijn leven lang in de criminaliteit heeft doorgebracht en dus bekend is met verschillende gevangenissen. Hij ontving in de Woenselse Poort zijn eerste echte behandeling.

Bijna aandoenlijk om te horen hoe deze man in het leven stond en nu staat, hoewel dit door slachtoffers van zijn daden vast anders beleeft zal worden. Zijn naam is dan ook gefingeerd, een spannend moment dus wanneer de interviewster per ongeluk zijn echte naam gebruikt.   Een aanrader, voor wie zich niet stoort aan de Brabantse tongval.

Je vindt deze podcast hier (https://open.spotify.com/episode/1dG1PhcPhvRROhvDSMFOng)

 

Lees hier eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

 

podcast podcast