Versnelde afbouw JeugdzorgPlus leidt tot problemen in continuïteit

’De versnelde afbouw van capaciteit en bezetting van JeugdzorgPlus is niet alleen maar positief, maar leidt ook tot problemen voor de meest kwetsbare kinderen.’ Dat concludeert de Jeugdautoriteit in een rapport (https://www.jeugdautoriteit.nl/binaries/jeugdautoriteit/documenten/rapporten/2022/11/14/rapport-kerncijfers-jeugdzorgplus/Rapport+Kerncijfers+Jeugdzorgplus+Jeugdautoriteit.pdf)dat half oktober aan de Staatssecretaris is aangeboden en gisteren werd gepubliceerd.

JeugdzorgPlus is een vorm van gesloten jeugdhulp die wordt geboden aan jeugdigen die niet bereikbaar zijn voor lichtere vormen van hulpverlening. Zonder behandeling vormen zij een risico voor zichzelf of hun omgeving. Gesloten jeugdhulp betreft een specialistische vorm van jeugdhulp, waarbij sprake is van verblijf van de cliënt op een locatie van de betreffende jeugdhulpaanbieder.

Omzetverlies

Het beleid in de jeugdsector is erop gericht om jeugdigen zo thuis mogelijk op te laten groeien en het aantal uithuisplaatsingen terug te brengen naar nul. De afgelopen drie jaar is – al dan niet als gevolg van dat beleid – een dalende lijn zichtbaar in zowel de capaciteit als de bezetting van JeugdzorgPlus plaatsen. Daardoor is er een constant lagere bezetting van de capaciteit, waardoor omzetverlies ontstaat. ”Het tempo van afbouw is hierbij van belang”, schrijft de Jeugdautoriteit, ”Inmiddels hebben meerdere JeugdzorgPlus aanbieders gemeld dat deze ontwikkeling leidt tot continuïteitsproblematiek.”

Bas Timman, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland: ”De Jeugdautoriteit concludeert dat de gemiddelde bezetting van de JeugdzorgPlus 73% bedraagt, terwijl de financiering veelal gebaseerd is op een bezetting van 95%. Dat betekent dat de tekorten oplopen en de continuïteit van zorg in het gedrang komt. Laat staan dat er ruimte is om alternatieve, beter passende hulp te ontwikkelen.”

Kleinschalige voorzieningen

De bestuurder vreest een koude sanering: “In plaats van om te bouwen naar kleinschalige alternatieve vormen van verblijf, zullen organisaties moeten sluiten voor er een alternatief is. Juist de meest kwetsbare jongeren zullen tussen wal en schip vallen.” Jeugdzorg Nederland pleit daarom voor tijdelijk extra middelen om het gat tussen de daadwerkelijke bezettingsgraad en de bezettingsgraad waarop de financiering van JeugdzorgPlus gebaseerd is, te dichten. “Zodat we de oude voorzieningen snel kunnen afbouwen en kleinschalige voorzieningen kunnen opbouwen en jongeren de hulp krijgen die ze nodig hebben.”

Lees hier eerdere artikelen over de jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

jeugdzorg 13a jeugdzorg 13a