Overmatig alcoholgebruik verhoogt risico op angststoornis. En andersom.

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut. Een alcoholstoornis en een angststoornis komen vaak tegelijk voor. Als we beter weten hoe deze stoornissen elkaar kunnen beïnvloeden in de loop van de tijd, dan kan daar in de behandeling rekening mee gehouden worden, schrijft het Trimbos Instituut.

Vaker stoornis na drie jaar

Om dit te onderzoeken is gebruik gemaakt van gegevens van NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholstoornis drie jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholstoornis. Ook wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van andere belangrijke risico-indicatoren voor een angststoornis, zoals een eerdere angststoornis, stemmingsstoornis, lichamelijke aandoening, en roken. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten – drie jaar later vaker een alcoholstoornis ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Hulpverleners alert op klachten en signalen

Hieruit blijkt hoe belangrijk het is dat hulpverleners alert zijn op het ontstaan van angstklachten bij mensen met een alcoholstoornis, en omgekeerd op het ontstaan van problematisch alcoholgebruik bij mensen met een angststoornis. Zo kunnen ze mogelijk helpen voorkomen dat een tweede stoornis zich (verder) zal ontwikkelen. Dit verbetert naar verwachting de behandelresultaten en de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten.

Bron:

Trimbos Instituut. (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/alcoholstoornis-verhoogt-kans-op-een-angststoornis-en-andersom/)

Lees hier het hele (Engelstalige) artikel (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35780968/ )

Lees hier eerdere artikelen over overmatig alcoholgebruik (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/alcohol)

Lees hier eerdere artikelen over een angsstoornis (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/agnststoornis)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

verslaving (3) verslaving (3)