Bij platformwerk zijn veel risico's voor verminderd mentaal welzijn aanwezig

Steeds meer mensen werken via online platformen, zoals bijvoorbeeld via Helpling voor huishoudelijke hulp, via Uber voor het aanbieden van taxiservices, en via Thuisbezorgd voor het bezorgen van eten.

Platformwerk is een arbeidsovereenkomst die zich kenmerkt door het gebruik van digitale platformen om arbeid en monetaire beloning uit te wisselen. Daarnaast gaat platformwerk vaak om klussen van korte duur en gaat het gepaard met het gebruik van algoritmes die de werkprocessen begeleiden. Hoewel platformwerk verschillende vormen aan kan nemen, verschilt de digitale en kortdurende aard van de opdrachten duidelijk met regulier werk. Het is echter niet duidelijk hoe werkomstandigheden en het welzijn van platformwerkers zich verhouden tot de werkomstandigheden en het welzijn van mensen met andere arbeidsovereenkomsten. Het is bekend dat platformwerkers vaak kampen met gezondheidsklachten, maar het is niet duidelijk of deze afwijken van klachten die mensen met andere arbeidsovereenkomsten ervaren. Daarom deed de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences er onderzoek naar.

Uit het onderzoek komt naar voren dat personen die platformwerk verrichten minder autonomie, verhoogde werkbelasting, meer monotoon werk, vaker onheuse bejegening, en minder emotionele steun rapporteren. Met name platformwerkers zagen zowel de kansen als bedreigingen van technologische
ontwikkelingen voor hun werkzame leven. Volgens de onderzoekers heeft het reguleren van platformwerk maatwerk nodig dat deze nadelige werkomstandigheden compenseert. Het is belangrijk dat platformwerkers emotionele steun kunnen vinden, zowel online als offline. Daarnaast moeten platformwerkers de gelegenheid krijgen om te kunnen herstellen van belastend en eentonig werk.

Verminderd welzijn

Alle indicatoren van welzijn die wij voor het onderzoek gebruikten, geven aan dat platformwerk samenhangt met verminderd welzijn. Platformwerkers rapporteerden minder balans tussen werk en thuis, meer baanonzekerheid, hogere uitputting en minder bevlogenheid dan mensen die geen platformwerk verrichten. De onderzoekers vinden het daarom belangrijk dat er nieuw beleid gemaakt wordt om het welzijn van platformwerkers te waarborgen. Vakbonden zouden hier een rol in kunnen spelen.

Uit de analyses bleek ten slotte dat hogere uitputting onder platformwerkers kan worden verminderd als platformwerkers zelf proactief hun welzijn verbeteren, bijvoorbeeld door playful work design. Het toepassen van playful work design kan ook de bevlogenheid van platformwerkers verbeteren. Playful work
design is een vorm van proactief gedrag waarbij mensen spelenderwijs werken om het werk meer vermakelijk en uitdagend te maken.

Bron: Erasmus Universiteit (https://www.eur.nl/media/2022-09-essb-panelstudie-quality-working-life-digital-age0)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

bezorger bezorger