Staatssecretaris beëindigt overlegtafel Problematisch Alcoholgebruik

Belangen van alcoholproducenten en gezondheidsorganisaties blijken onoverbrugbaar

 

”De urgentie om de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik terug te dringen is groot en vraagt om een nieuwe fase die gericht is op zoveel mogelijk actie. De tafel past daar niet meer bij. In essentie komt dat omdat de verschillen tussen de standpunten en belangen van bijvoorbeeld alcoholproducenten en gezondheidsorganisaties onoverbrugbaar blijken te zijn. Het preventieakkoord op alcoholgebruik heeft juist vaart nodig.”

Dat schrijft Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Kamer, waarin hij te kennen geeft het overleg (’de tafel’ over problematisch alcoholgebruik te stoppen. De gesprekken leveren volgens hem te weinig op.

Lobby rondom alcoholbeleid

Volgens de Staatssecretaris is er verschil van mening over de koers die de tafel moet nastreven en lopen belangen uiteen. Er zijn meningsverschillen over de adviserende taak van de tafel, over het bespreken van wettelijke maatregelen aan de tafel, en over de lobby rondom alcoholbeleid.
Uit de brief: ”Veel gezondheidspartijen kunnen naar eigen zeggen niet langer aan zichzelf of hun achterban verantwoorden dat zij deelnemen aan een tafel waar geen/te weinig resultaat geboekt wordt. Zij voelen zich hierin gesterkt door adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin gesteld wordt dat alcoholbeleid moet worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd op basis van doelstellingen van de volksgezondheid en het beste beschikbaar bewijs. maar ook beschermd moeten worden tegen inmenging van commerciële belangen.”

Roken, overgewicht en drankgebruik

De tafel problematisch alcoholgebruik is een onderdeel van het preventieakkoord. Dat is erop gericht om op drie vlakken de gezondheid te verbeteren: roken, overgewicht en problematisch drankgebruik. Dat laatste gaat over alcoholgebruik door jongeren en zwangeren en over drankgebruik in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Aan de gesprekstafel namen partijen deel die zich bezighouden met de bevordering van de gezondheid, maar ook bijvoorbeeld verkopers en producenten. Aanvankelijk gingen de overleggen goed, zo is te lezen in een verslag, maar de meningsverschillen zijn langzaam steeds verder opgelopen.
De Staatssecretaris in de brief: “Streven naar consensus is ontzettend waardevol. Maar in deze situatie leidt het tot impasse.”

De toekomst

De Staatssecretaris gaat niet bij de pakken neerzitten: ” Een nieuwe fase breekt aan, waarin we niet langer streven naar consensus, maar ons wel blijven verbinden aan de doelen van het preventieakkoord voor 2040.”

Lees hier de volledige Kamerbrief. (https://open.overheid.nl/documenten/ronl-1ee004374562ad37eb2c44316f1dfbc2e60e359a/pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verslaving (4) verslaving (4)