Hoopvolle resultaten in onderzoek naar medicijn tegen Alzheimer

Farmaceuten Eisai en Biogen kondigden gisteren, 28 september 2022, aan dat hun grootschalige onderzoek naar het nieuwe medicijn Lecanemab met succes is afgerond. Uit het onderzoek onder 1800 deelnemers met de beginnende ziekte van Alzheimer bleek een aantoonbaar effect te zijn op het beloop van de aandoening. Hoe groot dit effect is en wat dit betekent voor patiënten wordt pas bekend gemaakt op een congres in november. Hier worden ook de resultaten van andere studies naar alzheimer-medicijnen gepresenteerd.

Volgens de farmaceuten verminderde het de verslechtering van de cognitieve functies (zoals geheugen en probleemoplossend vermogen). Als het medicijn ervoor zou zorgen dat de ziekte werkelijk wordt vertraagd zou het betekenen dat het middel een belangrijke stap is.  

De Hersenstichting zegt hoopvol te zijn over deze stap in het alzheimeronderzoek. Eerdere soortgelijke alzheimermedicijnen bleken helaas niet effectief genoeg voor toelating op de Europese medicijnmarkt. Dit medicijn, Lecanemab, lijkt wel effectiever te zijn.

Het medicijn is momenteel nog niet op de Europese markt. Hiervoor moet het eerst worden beoordeeld door de Europese Medicijnenautoriteit (EMA). Daarvoor moet de producent Eisai het medicijn eerst ter beoordeling indienen.

Op dit moment is er geen genezing van de ziekte van Alzheimer mogelijk. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar nieuwe medicijnen die Alzheimer vertragen of stoppen.  De toekomst moet uitwijzen of patiënten echt baat gaan hebben bij dit nieuwe middel. 

Bron: Persbericht Eisa (https://www.eisai.com/news/2022/news202271.html), via De Hersenstichting (https://www.hersenstichting.nl/nieuws/nieuwe-resultaten-in-onderzoek-naar-alzheimer-medicijn/)

Lees hier eerdere artikelen over de ziekte van Alzheimer (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/alzheimer)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

alzheimer, mantelzorg, ouderen alzheimer, mantelzorg, ouderen