De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz


Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

Ik en Louise (https://phebe-rasch.nl/ik%20en%20louise/)
Phebe Rasch

Een intense roman voor young adults, over wie je bent en wat je kunt.
Door gebeurtenissen vlucht Ronja in een andere persoonlijkheid. Ze weet hiermee controle te houden over het leven, tot ze steeds meer verlangt te zijn wie ze echt is. Ze gaat naar haar tante in de bergen, waar ze op adem komt. Ze loopt over de wortels van bomen, die geheimzinnig onder haar voeten kronkelen. Maar als ze in contact komt met de verwilderde jongen Raaf, raakt ze in strijd met de realiteit.
Clicklit: “Phebe Rasch, ook bekend van het wonderschone prentenboek Toen de walvissen kwamen, heeft met Ik en Louise een prachtige YA neergezet. Zij heeft een heftig onderwerp, dissociatieve identiteitsstoornis, voor de jongvolwassene begrijpelijk en leesbaar gemaakt.”
Lees meer... (https://phebe-rasch.nl/ik%20en%20louise/)
 

ACT met hoofd en hart (https://www.boompsychologie.nl/product/100-11043_ACT-met-hoofd-en-hart)
Lieve Bruyninx, Yvonne Barnes-Holmes, Ciara McEnteggart, Roy Thewissen, Marjolein Vleugel

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt voor steeds meer problema­tieken gebruikt, zoals chronische pijn, depressie, eetbuien en psychose. Het protocol voert daarbij steeds vaker de boventoon en dat vormt een belemmering om ACT in zijn volle reikwijdte te kunnen inzetten. De context van de cliënt moet centraal staan. Dit boek gaat daarom terug naar de basis en stelt een procesgerichte benadering van ACT voor waarbij het welzijn van zowel cliënt als therapeut het uitgangspunt is.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die sterk leunt op concepten uit de Relational Frame Theory (RFT). Met ACT met hoofd en hart gaan de auteurs terug naar de basis: ACT weer verbinden met haar gedragstherapeutische roots en met de belangrijkste basisconcepten uit de RFT. Dit resulteert in een procesgerichte benadering van ACT waarbij het welzijn van zowel cliënt als therapeut het uitgangspunt is.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-11043_ACT-met-hoofd-en-hart)

 

Het leven is niet veel soeps en andere geruststellende zinnetjes van Meneer Veltman (https://www.lettyvandergeest.nl/)
Letty van der Geest

Psychiater Meneer Veltman had de meest fantastische zinnetjes die in diepe depressie houvast gaven. Eerlijk en humorvol inkijkje in bijzondere therapie, waar iedereen baat bij kan hebben.
Ondanks een hele rij therapieën had ik last van depressies, woede en verdriet. Er was altijd een pijnlijke leegte die ik probeerde te vullen met talloze onenightstands en andere slechte gewoontes. Tijdens een zware depressie en verstrengeld in een toxische relatie, kwam ik terecht bij een fantastische psychiater: Meneer Veltman. De eerste mens die mij echt begreep. Aan wroeten in het verleden of pamperen deed hij niet. Hij hield mij liefdevol en wijs de waarheid voor. Zijn heldere, snoeiharde zinnetjes werden mijn houvast. Heel langzaam maar zeker durfde ik oude gedachten en gevoelens los te laten en ging ik alles anders zien. De problematiek waar ik zo lang mee worstelde, zie ik overal terug. Liedjes, dating shows en films geven het romantische beeld waar we zo graag in geloven. De hunkering naar die ene liefde, het wegcijferen, pleasen, de afhankelijkheid, de zogenaamde ‘vonk’ die mensen najagen.
Lees meer...|ext

 

[url|https://www.swpbook.com/boeken/81/psychiatrie/2428/een-trauma-is-zo-geboren|Een trauma is zo geboren. Traumazorg voor, tijdens en na de bevalling (https://www.lettyvandergeest.nl/)
Diana de Koning  

De geboorte is voor de meeste ouders een van de mooiste momenten in hun leven. Echter voor ruim tien procent van de vrouwen is de geboorte ook een hele heftige gebeurtenis. De impact van medische ingrepen zoals een keizersnede, duwen op een buik of onbedoelde opmerkingen van hulpverleners kan naast (tijdelijk) stress ook trauma en PTSS tot gevolg hebben. Zelfs partners, zorgverleners en baby’s kunnen hier last van hebben. Dit boek vertelt hoe stress tijdens de bevalling te verminderen is en wat te doen bij trauma (PTSS).

Het boek zet duidelijk uiteen welke stressoren zich tijdens een bevalling kunnen voordoen. Door meer bewustzijn, betere communicatie en meer empathie zijn veel trauma’s te voorkomen. En als er zich toch een traumatische gebeurtenis voordoet, kun je de schade in veel gevallen relatief eenvoudig beperken. Tenminste: als je weet waar je op moet letten, wat je kunt veranderen en hoe je kunt handelen als het fout gaat. Geschreven voor alle professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen, kraamvrouwen, gynaecologen, huisartsen, poh-ggz, doula’s, psychologen, coaches en professionals op consultatiebureaus. Diana de Koning is therapeut met een bachelor in stressmanagement en directeur in de kraamzorg.
Lees meer... (https://www.swpbook.com/boeken/81/psychiatrie/2428/een-trauma-is-zo-geboren)

 

In de ban van burn-out. (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/in-de-ban-van-burn-out-paperback/) Over de grenzen van stress
Christiaan Vinkers

Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. Hoewel we dus in de ban van burn-out lijken, weten we gek genoeg niet echt goed wat het is. De wetenschappelijke basis ervan is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen.
Maar als we zo weinig van burn-out begrijpen, hoe moeten we dan verder? Als psychiater en stressonderzoeker vindt Christiaan Vinkers dat we een fundamenteel andere visie nodig hebben. We zouden ons minder moeten richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe: hoe raakt iemand overbelast, bij wie gebeurt dit en wanneer? Op die manier kunnen we meer grip krijgen op burn-out: wie krijgt er last van en hoe kunnen we dit voorkomen?
Christiaan Vinkers (1980) is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW. Eerder schreef hij samen met Roeland Vis Hoe zit het nu echt met antidepressiva.
Lees verder... (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/in-de-ban-van-burn-out-paperback/)

 

Creatieve technieken in schematherapie. Innovatie en nieuwe inzichten voor de klinische praktijk
Gillian Heath (https://www.bsl.nl/shop/creatieve-technieken-in-schematherapie-9789036827904)

Dit boek biedt de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van schematherapie. Het richt zich op ervaren schematherapeuten, maar is óók waardevol voor beginnende therapeuten en therapeuten met een andere achtergrond dan schematherapie.
Creatieve technieken in schematherapie start met een inleiding in schematherapie. Vervolgens beschrijft het creatieve aanpassingen op het gebied van assessment en casusconceptualisatie. Daarnaast worden nieuwe innovatieve methoden geïntroduceerd om de casusconceptualisatie naar de praktijk te vertalen. Ook komen veel nieuwe ontwikkelingen aan bod zoals limited reparenting, imaginaire rescripting, de therapeutische relatie, stoelentechniek en empathische confrontatie. Het boek behandelt verder traumaverwerking, beëindiging van de therapie en het werken met forensische modi, mensen met eetstoornissen en echtparen.
Tot slot gaat het boek in op de vraag hoe principes en technieken uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), de emotiegerichte therapie (EFT) en Compassion Focused Therapy (CFT) in een schemamodel kunnen worden geïntegreerd.
Gillian Heath is klinisch psycholoog en mededirecteur van het Schema Therapy Associates Training Programme. Helen Startup is consulterend klinisch psycholoog en hoofd Psychologie bij de Sussex Partnership NHS Eating Disorders Service. 
Lees meer... (https://www.bsl.nl/shop/creatieve-technieken-in-schematherapie-9789036827904)
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

bibliotheek bibliotheek