Over het omgaan met negatieve emoties en het ontwikkelen van een depressie

De manier waarop iemand met negatieve emoties omgaat beïnvloedt het al dan niet ontstaan van een depressie. Herhaaldelijke negatieve gedachten, jezelf afvragen waarom je maar niet op gang komt, het gevoel vast te zitten, niet in staat zijn de positieve kant te zien van een stressvolle situatie en de perceptie van eenzaamheid, blijken bijzonder schadelijke kenmerken. Deze zijn zelfs in belangrijke mate voorspellend voor symptomen van depressiviteit, zoals droefheid en het verlies van plezier en belangstelling. Een focus op deze kenmerken kan bijdragen aan effectieve preventie en behandeling van depressie.

Dat blijkt uit onderzoek van Jonas Everaert (Medische en Klinische Psychologie, Tilburg University) naar de rol van emotieregulatie bij het ontwikkelen van depressie. Het onderzoek bevestigt eerdere studies naar de rol van emotie-regulatie, maar brengt nu ook voor het eerst gedetailleerd de voorlopers van depressie in kaart. Eerder onderzoek op dit gebied hanteert traditioneel een benadering die de veelzijdige aard van strategieën van emotieregulatie, de klinische verscheidenheid van depressie en mogelijke onderscheidende relaties tussen kenmerken van emotieregulatie en individuele symptomen, negeert.
Dit onderzoek was bedoeld om - zonder die beperkingen -  uit te vinden welke kenmerken van strategieën van emotieregulatie het meest voorspellend zijn en wanneer die kenmerken het meest voorspellend voor het ontwikkelen van depressieve symptomen. Daarbij werd gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Voor het onderzoek werden 460 mensen 20 weken gevolgd, waarbij zij wekelijks metingen invulden op het gebied van herhaaldelijk negatief denken, positieve herinterpreteren (zoeken naar de positieve kant van het verhaal), ervaren stress en depressiesymptomen.

Bron: Which featuresof repetitive negative thinking and positive reappraisal predict depression? An in-depth investigation using artificial neural networks with feature selection. (https://www.researchgate.net/publication/361306689_Which_features_of_repetitive_negative_thinking_and_positive_reappraisal_predict_depression_An_in-depth_investigation_using_artificial_neural_networks_with_feature_selection)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

verward verward