Verontrustende signalen over stijgend aantal burn-outs bij jonge specialisten

Om goed inzicht te krijgen in de huidige werk- en opleidingsomstandigheden van de achterban van De Jonge Specialist (DJS) en hen daarmee zo goed mogelijk te kunnen vertegenwoordigen, zet DJS sinds 2015 periodiek de Nationale a(n)ios Gezond en veilig werken enquête uit. Dit jaar is de enquête iets eerder dan gepland uitgezet, omdat DJS verontrustend geluiden hoorde vanuit haar achterban dat het gevoel heerste dat het aantal a(n)ios met burn-out zou stijgen.

Algemene arbeidsomstandigheden

Gemiddeld werken a(n)ios 7,7 uur per week over, waarbij 66% hiervoor geheel niet wordt gecompenseerd. Ongeveer een kwart van alle anios werkt volgens een foutief contract van 38 betaalde arbeidsuren en 10 onbetaalde opleidingsuren. In instellingen waar contracten voor anios wel zijn aangepast geven aios aan een hogere werkdruk te ervaren en/of minder opleiding-gerelateerde taken te doen.

Werkbeleving

Bijna alle a(n)ios (97%) zijn trots op het werk dat zij doen. Echter, bijna de helft (44%) ervaart de werkdruk als te hoog en 35% van de a(n)ios is ontevreden tot zeer ontevreden over de werk-privé balans. Meer dan de helft van de respondenten (54%) geeft aan slechts soms tot nooit pauze te kunnen nemen zonder dat deze gevuld wordt met werk of opleidingsgerelateerde taken.

Veiligheid vakgroep

De sfeer in de vakgroep wordt met een gemiddelde van 7,6 beoordeeld. De overdracht wordt door 78% van de a(n)ios altijd of vaak als veilig ervaren, 11% geeft echter aan zich slechts soms of helemaal nooit gesteund te voelen tijdens de overdracht. Van de respondenten geeft 84% aan zijn supervisor vaak tot altijd te kunnen bereiken. Indien er wordt gevraagd of de supervisor fysiek komt, gebeurt dit bij slechts 55% van de a(n)ios altijd. Hierbij worden in 18% van de gevallen niet voldoende handvatten gegeven om verder te kunnen, waarbij vervolgens in 11% van de gevallen door de a(n)ios wordt ervaren dat dit tot een onveilige situatie leidt.

Ongewenst gedrag

Bijna een derde van de a(n)ios heeft in zijn huidige functie te maken gehad met ongewenst gedrag, waarbij intimidatie door bezoekers of patiënten (55%), intimidatie door collega’s of leidinggevenden (28%) en ongewenste seksuele aandacht door bezoekers of patiënten (27%) het vaakst voorkwamen. Onjuiste bejegening door een supervisor gebeurt bij 38% van de a(n)ios soms tot regelmatig. Bij bijna de helft van de a(n)ios (46%) worden er seksistische opmerkingen gemaakt in de werkomgeving. Eén op de vier a(n)ios doet niets als zij te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag.

Opleidingsomstandigheden

Bijna 90% van de aios zou opnieuw kiezen voor hetzelfde specialisme. Desondanks heeft meer dan een kwart (26%) van de aios enkele tot meerdere keren serieus overwogen te stoppen met de opleiding, waarbij slechts 20% dit bespreekt met zijn opleider. Argumenten om te overwegen te stoppen met de opleiding hebben veelal te maken met de werk-privé balans (46%), maar ook het slechte baanperspectief en de cultuur binnen het vak worden vaak genoemd.

Persoonlijke omstandigheden en begeleiding

24% van de a(n)ios heeft klachten die passen bij een burn-out (UBOS). Op de vraag of a(n)ios zelf denken dat ze klachten hebben die bij een burn-out passen, antwoordt 17% bevestigend. De a(n)ios zijn bovengemiddeld bevlogen (UBES). Meer dan drie op de vier (77%) van de a(n)ios heeft wel eens gebruik gemaakt van een vorm van persoonlijke begeleiding. Het merendeel van de respondenten (59%) geeft de voorkeur aan coaching als vorm van persoonlijke begeleiding die zij het liefst zouden ontvangen.

En nu?

Vakvereniging De Jonge Specialist zegt te gaan nadenken over hoe de arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd en hoe de werkdruk voor de bevlogen jonge dokter kan worden verlaagd. DJS roept daarom alle instellingen, vakgroepen en opleiders op om zich in te zetten voor het behoud van deze enthousiaste jonge dokters. Hierbij moet de aandacht liggen op een goede werk-privé balans en preventie van burn-out en uitval. Dit kan volgens DJS worden bewerkstelligd door de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

Lees hier het volledige rapport (https://dejongespecialist.nl/wp-content/uploads/2022/10/rapport-nationale-anios-enquete-gezond-en-veilig-werken-2022.pdf) of bekijk voor een kort overzicht de infographic (https://dejongespecialist.nl/wp-content/uploads/2022/10/infographic-nationale-anios-enquete-gezond-en-veilig-werken-2022.pdf).
 

Lees hier eerdere artikelen over burn-out (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/burn-out)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

gezondheid gezondheid