Nieuwe regels voor verkeersdeelname bij gebruik antipsychotica

Met ingang van 1 oktober gelden nieuwe verkeersdeelname-adviezen bij gebruik van antipsychotica. De apothekersorganisatie KNMP heeft de adviezen samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, herzien. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Instituut verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Sinds 2008 beoordeelt het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname de invloed van nieuwe, relevante geneesmiddelen op de rijvaardigheid. Daarnaast gebruiken zij nieuwe inzichten en studies om de bestaande adviezen te versterken of aan te passen.

De nieuwe teksten zijn per 1 oktober 2022 onder andere beschikbaar via het Informatorium Medicamentorum  en rijveiligmetmedicijnen.nl (http://rijveiligmetmedicijnen.nl).

Via de zoekfunctie wordt per geneesmiddel aangegeven wat het nieuwe advies voor verkeersdeelname is. Bijvoorbeeld: bij het gebruik van amisulpride wordt verkeersdeelname tot 2 weken na het instellen/verhogen van de onderhoudsdosering ontraden. Er mag dus bijvoorbeeld weer auto gereden worden 2 weken na de laatste dosisophoging. Voor Lithium geldt dat voor de eerste week.

Er zullen de komende periode regelmatig nieuwe informatieteksten verschijnen op deze website. Geadviseerd wordt dan ook de website rijveiligmetmedicijnen.nl of de nieuwsbrieven Care en/of Cure (https://www.medicijngebruik.nl/over-ivm/nieuws/5087/archief-nieuwsbrieven) in de gaten te houden.

Bron: rijveiligmetmedicijnen.nl (http://rijveiligmetmedicijnen.nl)

Lees hier eerdere artikelen over psychiatrie en verkeersdeelname (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/rijbewijs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verkeer verkeer