Stemming en gedrag worden beïnvloed door darmbacteriën

(Adv.)

Doe mee met de online scholing op 7 november: De microbiota en mentale gezondheid

 

Leer meer over de rol van de darmbacteriën bij mentale problemen

Een van de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van mentale problemen, zoals somberheid en depressie, is de wijze waarop de hersenen en de darmbacteriën met elkaar communiceren. Op 7 november 2022 verzorgt Stichting Winclove Wetenschap in samenwerking met Vereniging Arts en Leefstijl het webinar De microbiota en mentale gezondheid. Stichting Winclove Weten­schap richt zich op het delen van de nieuwste wetenschappelijke informatie over de rol van de darmmicrobiota bij ziekte en gezondheid. Vereniging Arts en Leefstijl ziet leefstijlgeneeskunde als fundament voor zowel preventie als behandeling van chronische aandoeningen.

De darm-hersenas

De darmmicrobiota speelt een belangrijke rol bij zowel onze fysieke, als ook bij de mentale gezondheid. De hersenen en de darmen praten voortdurend met elkaar via verschillende routes. Dit wordt de darm-hersenas genoemd. Deze link tussen darmen en hersenen houdt zich niet alleen bezig met het sturen van signalen over gevoelens van honger of verzadiging, of het afscheiden van spijsverteringssappen, maar ook met stemming en gedrag. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat mensen met maagdarmaandoeningen vaker last hebben van depressie of migraine. Omgekeerd hebben mensen met depressie of migraine vaker dan gemiddeld last van maag en/of darmen.

Invloed darmbacteriën op de darm-hersenas

De laatste jaren is duidelijk geworden dat de darmmicrobiota een grote rol speelt bij de darm-hersenas en actief betrokken is bij de communicatie tussen darmen en hersenen. Een verstoorde microbiota wordt in verband gebracht met allerlei aandoeningen in de hersenen, zoals bijvoorbeeld depressie, migraine, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Door de microbiota te beïnvloeden, kan ook de darm-hersenas beïnvloed worden.

Scholing: wetenschap en praktijk

Tijdens deze scholing zal Saskia van Hemert, PhD, vertellen wat de microbiota-darm-hersenas is en langs welke routes de darmbacteriën, darmen en hersenen met elkaar communiceren. Ook worden aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten diverse opties besproken om de darm-hersenas, en daarmee stemming en gedrag, te beïnvloeden. Tot slot zal Chris Otten, huisarts, zijn ervaringen delen en zo handvatten voor de dagelijkse praktijk geven.

Datum en tijd

Maandag 7 november 2022 20.00 – 21.30 uur

Accreditatie, korting en aanmelding

Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname. Accreditatie aangevraagd bij NVvPO, VSR.

Lezers van GGZ Totaal kunnen gebruikmaken van de volgende kortingscode:

4C8B1A6D22 en betalen dan € 35,- in plaats van € 50,-.

Schrijf u nu in om zeker te zijn van deelname. Inschrijven kan via artsenleefstijl.nl (https://www.artsenleefstijl.nl/show/plan/3687606532445352803/de-microbiota-en-mentale-gezondheid?txtrec=16279650773621446095).

Wibiotic Wibiotic

Reacties
Reactie: (Welmoed Van der Woude)
18-10-2022, 14:16
Hoi Ans, Wellicht kun je eens navraag doen naar de behandeling: Deep Brain Stimulation. Daar zijn volgens mij wel goede resultaten mee geboekt bij depressie. Ik heb zelf in 2003 Elektro Convulsie Therapie gehad wegens een ernstige depressie ten gevolg van een Angst en Dwang stoornis. Ik heb 14 x ECT gehad en mijn depressie is er enorm van opgeknapt. (bijwerking kan zijn: korte termijngeheugenverlies). Laat je wel goed voorlichten. Succes

Reactie: (Ans van der Molen)
11-10-2022, 09:21
Geachte mevrouw/meneer, Helaas kom ik niet in aanmerking voorhet deelnemen aan de online scholing de microbiotica en mentale gezondheid omdat ik patiënt ben. Ik heb een therapieresistente depressie en ben uitbehandeld. Ook ketamine heb ik geprobeerd als laatste behandelingsvorm. Is het op de een of andere manier toch mogelijk dat ik informatie kan krijgen over de behandeling die u noemt?