Dimence wil zich niet aan strakke regels Landelijk Kwaliteitsstatuut houden

De Dimence Groep, een ggz- en welzijnsorganisatie in met name Oost-Nederland, geeft in een persbericht te kennen dat zij ervoor gekozen heeft af te wijken van het landelijke kwaliteitsstatuut (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3968007/nieuws/formats_kwaliteitsstatuut_beschikbaar_aanpassen_mogelijk_tot_1_juli.html?page=1).
Een kwaliteitsstatuut beschrijft hoe een ggz-organisatie de kwaliteit van zorg borgt. Het statuut zorgt ervoor dat de juiste zorg op het juiste moment aan een cliënt wordt geleverd.
Alle ggz-instellingen zijn verplicht in 2022 een nieuw Kwaliteitsstatuut te schrijven, op basis van het Landelijk Kwaliteitsstatuut. heeft bewust gekozen om af te wijken van de landelijke norm.  

Nieuwe versie

In het nieuwe format van het Landelijke Kwaliteitsstatuut zijn drie belangrijke wijzigingen doorgevoerd:
- Indeling in categorieën (van cliënten)
- Onderscheid in indicerende en coördinerende rol regiebehandelaar
- Lerende netwerken

In haar eigen nieuwe kwaliteitsstatuut heeft de Dimence Groep een eigen invulling aan het landelijke statuut gegeven, schrijft de organisatie. Ze behandelt cliënten uit alle vier categorieën (Categorie A is de minst complexe situatie, categorie D is een crisissituatie), maar onderschrijft de strakke indeling niet. De vraag van de cliënt is vertrekpunt, waarbij de professionaliteit en deskundigheid van de collega’s centraal staan.
Verder maakt Dimence onderscheid in de indicerende en coördinerende rol van de regiebehandelaar (dat kan in 1 persoon, het hoeven niet twee behandelaren te zijn).
De instelling zet fors in op het concept lerende netwerken. Ruimte waarbij reflectie, leren en ontwikkelen een continu proces vormen om de kwaliteit van zorg op de hoge standaard die de organisatie nu al heeft, te houden.

Bron: persbericht

Lees hier eerdere artikelen over het kwaliteitsstatuut (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/kwaliteitsstatuut)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dimence dimence