De bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Beledigende broccoli (https://vangennep-boeken.nl/product/beledigende-broccoli)
Tim ’s Jongers

Tim ’s Jongers is senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en columnist bij de Volkskrant. In dit boek vertelt hij over hoe de ervaringswereld van kwetsbare mensen een plaats kan krijgen in het beleid mbt gezondheid, armoede, wonen en vertelt hij over zijn eigen leven. Een indrukwekkende getuigenis en een messcherpe analyse ineen!
Lees meer... (https://vangennep-boeken.nl/product/beledigende-broccoli)

 

De Onzichtbare Koers (https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=13507) - Over chronische lichamelijke klachten, autisme en een eetstoornis
Femme Makkinje

Nietsvermoedend maakt Femme haar laatste eindexamen met de overtuiging dat na vele roerige jaren de rust weer is teruggekeerd. Echter, tijdens haar reis in Amerika slaat haar leven compleet om. Functioneren kan ze niet meer zoals ze deed en al haar plannen voor de toekomst lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Femme doet er alles aan om haar koers terug te vinden in het leven, maar haar lichaam, haar autisme en haar eetstoornis lijken daarbij in de weg te staan. Naarmate de tijd vordert neemt Femme haar grip op de buitenwereld af. Een zelfmoordpoging volgt. Maar onverwachts, na veel pieken en dalen, stuit Femme tegen een fundamentele realisatie waardoor ze eindelijk weet welke betekenis daadwerkelijk aan het begrip ‘koers’ gegeven kan worden.
Lees meer... (https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=13507)

 

Oud zeer (https://brambakker.com/boek/oud-zeer)
Bram Bakker

Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Ze lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeiden, de beperkte emotionele beschikbaarheid van ouders, of gebrek aan knuffels en complimenten. Ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen.
Lees meer... (https://brambakker.com/boek/oud-zeer/)

 

Angstkonijn (https://tobivroegh.nl/product/angstkonijn/)
Frank van der Heijden

Een opmerkelijke mix van een leven met een angststoornis en de zoektocht naar een vader.
Als Max twaalf is, vertrekt zijn vader met onbekende bestemming. Zijn moeder heeft alleen aandacht voor zijn gehandicapte broer. Max is nu op zichzelf aangewezen en ontwikkelt een angststoornis. Ruim vijfentwintig jaar later krijgt hij een aanwijzing over de verblijfplaats van zijn vader. Samen met enkele vrienden én zijn angststoornis reist Max de wereld over op een lange, avontuurlijke zoektocht naar zijn vader. De reis loopt niet volgens plan…
lees meer... (https://tobivroegh.nl/product/angstkonijn/)

 

Van armoede, Reportages over het leven in de schaduw van de welvaart (https://www.vn.nl/jonah-falke-van-armoede/)
Jonah Falke

Schrijver Jonah Falke onderzocht voor Vrij Nederland de (groeiende) armoede in Nederland. Het werd een boek. Hij vertelt erover in deze video. ‘Het mochten geen verhalen zijn waarin het moralisme slordig bedekt wordt. Dat zou de eventuele lezers onderschatten of vervelen. Ook schep ik er weinig vreugde in om de onheilsprofeet of verlosser uit te hangen.’ Lees meer... (https://www.vn.nl/jonah-falke-van-armoede/)
Lees hier de recensie van Johan Atsma.

 

Minder slikken. Véél minder (https://www.boompsychologie.nl/auteur/110-2033_Staveren/100-10742_Minder-slikken)
Remke van Staveren

In Nederland gebruiken miljoenen mensen antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. We slikken te veel en te lang. Dat kan schadelijk zijn. Maar wat als je wilt afbouwen?
Afbouwen is niet zo eenvoudig. Hoe geleidelijk moet het? Wat zijn de risico’s? Hoe  voorkom je ontwenningsverschijnselen en terugval? Psychiater Remke van Staveren vertelt in Minder slikken dat het van groot belang is zo min mogelijk en zo kort mogelijk te gebruiken, maar houdt geen pleidooi om te stoppen. Psychofarmaca kunnen psychische klachten snel verlichten en zijn soms ronduit levensreddend. Maar pillen lossen geen problemen op, hebben veel bijwerkingen en kunnen op lange termijn schadelijk zijn. Daarom is minder slikken zo belangrijk.
Veel minder... (https://www.boompsychologie.nl/auteur/110-2033_Staveren/100-10742_Minder-slikken)

 

Hier vind je eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliotheek bibliotheek