Opleiding tot psychiater bij GGzE moet vrezen voor voortbestaan

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft deze week aan GGzE laten weten dat ze het voornemen heeft de erkenning van de opleiding tot psychiater bij GGzE, de betreffende hoofdopleider en de betreffende plaatsvervangend opleider in te trekken. Dat schrijft GGzE op haar website (https://ggze.nl/nieuws/2022-09-voorgenomen-besluit-rgs-erkenning-opleiding-tot-psychiater). De RGS zou daarbij hebben benadrukt dat dit geen definitief besluit is.

Op 29 september krijgt GGzE gelegenheid om hierop te reageren in een zogenaamd zienswijzegesprek. Daarna volgt een definitief besluit van de RGS. GGzE bestudeert momenteel de terugkoppeling die de organisatie van de RGS heeft gekregen. Ondertussen gaat ze verder met de uitvoering van het verbeterplan met alle betrokkenen.

Aanleiding

Het voorgenomen besluit van de RGS komt niet uit de lucht vallen. Begin augustus meldde het Eindhovens Dagblad dat de Raad van Bestuur van GGzE op non-actief was gesteld door de Raad van Toezicht. Er zou een onherstelbare vertrouwensbreuk binnen de organisatie zijn ontstaan. De bron van het conflict draaide om het profiel van de nog aan te stellen nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht wilde een bestuurlijk zwaargewicht, terwijl men in de organisatie meer belang hechtte aan iemand die inhoudelijk van wanten weet. De cliënten- en ondernemingsraad sloten zich bij de opvatting van het huidige bestuur aan en weten de crisis volledig aan de zeven leden van de Raad van Toezicht.

Alsof de bestuurscrisis niet voldoende is, kwam Omroep Brabant in dezelfde periode naar buiten met het bericht dat de opleiding psychiatrie bij GGzE in Eindhoven was geschorst na klachten over een ’onveilig leerklimaat’. Die klachten waren ingediend door huidige en oud-artsen in opleiding tot specialist. Wat de klachten precies inhielden is niet bekend gemaakt. De Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten (RGS) stelde de opleiding na onderzoek onder intensief toezicht en bepaalde dat er tijdelijk geen nieuwe artsen in opleiding worden toegelaten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

GGzE GGzE