Unicef-jongeren: neem onze mentale gezondheid serieus

Jongeren hebben het idee dat volwassenen hun problemen over mentale gezondheid niet serieus (genoeg) nemen. Het wordt onderschat en krijgt geen prioriteit. Dat schrijven jongeren in het UNICEF-jongerenadvies 2022, dat afgelopen vrijdag, Jongeren Prinsjesdag, is overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Het advies verschijnt - onbedoeld - kort op een aantal berichten over  het dalende welzijn (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4095727/nieuws/mentale_gezondheid_jongeren_afgelopen_vier_jaar_gedaald_vooral_meisjes_scoren_lager.html) en de gezondheid van jongeren. In Nederland en het toenemende antidepressiva-gebruik (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4094974/nieuws/nivel_meer_antidepressiva_bij_jonge_vrouwen_maar_wat_betekent_dat.html) bij meisjes (bij het tweede bericht zijn overigens de nodige kanttekeningen geplaatst).

Niet alleen hun mentale welzijn moet meer aandacht krijgen, vinden de opstellers van het advies, de jongeren willen ook dat de politiek zo snel prioriteit geeft aan onderwijs en jongerenparticipatie. In het jongerenadvies geven zij daar concrete aanbevelingen voor, zoals vertrouwenspersonen op scholen. Politici en beleidsmakers zouden bovendien het hokjesdenken over zogenoemd hoger en lager onderwijs moeten loslaten en er moet minder nadruk komen op prestatie en cijfers. Ook moet onderwijs beter aansluiten bij de individuele leerling en diens ontwikkeling.

Jongeren betrekken

De jongeren roepen de overheid op om beter te communiceren met jongeren en hen te betrekken bij de politiek. „Neem ons serieus, luister écht en geef ons kansen. Dan voelen wij ons beter gehoord en begrepen”, staat in de brief. ”Wij zitten vol goede ideeën en begrijpen onze generatie als geen ander.” Het rapport, geschreven door 847 jongeren tussen 13 en 18 jaar, werd afgelopen vrijdag in het bijzijn van prinses Laurentien in het Haagse Diligentia Theater overhandigd aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS).

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

jeugd GGZ 6 jeugd GGZ 6