Nieuwe poh-ggz mag niet langer als zzp-er werken

Een nieuwe poh-ggz in de huisartsenpraktijk kan niet langer via een zzp-constructie werken. Volgens de Landerlijke Vereniging Huisartsen (LHV) heeft de Belastingdienst dat besloten. Bestaande overeenkomsten kunnen gewoon blijven bestaan, maar de LHV adviseert (https://www.lhv.nl/nieuws/nieuwe-poh-ggz-kan-niet-langer-als-zzper-werken/) om nieuwe poh-ggz’s via een detacheringsbureau in te huren of zelf in dienst te nemen.

In 2016 heeft de LHV de modelovereenkomst voor BIG-geregistreerde poh-ggz’s laten toetsen door de Belastingdienst. Het oordeel was toen dat als op basis van de modelovereenkomst wordt gewerkt, er geen sprake is van een dienstbetrekking.

De beoordeling van deze modelovereenkomst liep dit jaar af. Daarom heeft de LHV een herbeoordeling en verlenging gevraagd. De Belastingdienst oordeelt nu anders, en stelt dat op basis van de modelovereenkomst niet uitgesloten kan worden dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Bij de beoordeling in 2016 was onder meer van belang dat de poh-ggz een BIG-registratie heeft, zelf (eind)verantwoordelijk is en geen aanwijzingen of instructies hoeft op te volgen. Volgens de LHV is de Belastingdienst tot de conclusie gekomen dat niet of zeer beperkt aan die uitgangspunten kan worden voldaan in de praktijk, waardoor zij nu tot een ander oordeel gekomen zijn.

De meeste poh-ggz hebben namelijk geen BIG-registratie. Hierdoor kunnen zij niet zelf tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor hun eigen handelen. Ook is de poh-ggz niet eindverantwoordelijk, maar werkt onder de eindverantwoordelijkheid van de huisarts. Dat betekent dat de huisarts wel de mogelijkheid moet hebben om aanwijzingen of instructies te geven aan de poh-ggz om aan die eindverantwoordelijkheid te kunnen voldoen.

Tenslotte is de Belastingdienst van oordeel dat de poh-ggz geen beroep is, maar een functie, die met name gericht is op ondersteuning van de huisarts. Dit maakt dat de poh-ggz zodanig is ingebed in de organisatie van de huisartsenpraktijk dat het volgens de Belastingdienst lastig voor te stellen is dat er geen gezagsverhouding aanwezig is tot de huisarts. In hoeverre het oordeel van de Belastingdienst is beïnvloed door de opvattingen van de LHV, is niet duidelijk.

Lees hier eerdere artikelen over de poh-ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/poh-ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psycholoog psycholoog