Mooi succes voor de Socialrun 2022 in afgelopen weekend

De jaarlijkse Socialrun, een estafetteloop van 555 km en de hoofdactiviteit van stichting Socialrun, vond afgelopen weekend plaats vanaf en naar vliegbasis Soesterberg. Het evenement vindt standaard plaats in het derde weekend van september, dit jaar dus afgelopen weekend, van 16 t/m 18 september 2022. In het afgelopen weekend namen 41 teams deel, 3706 donoren waren goed voor rum € 94.000.

Deelnemende teams bestaan uit ongeveer 25 personen, waaronder ten minste 8 lopers en 4 begeleidende fietsers. Ieder team organiseert haar eigen ondersteuning, eten en drinken tijdens de route en overnachtingsplaatsen. Zowel mensen met als zonder psychische kwetsbaarheid nemen in gelijkwaardigheid deel aan het evenement, alsook de organisatie eromheen.

De Socialrun

In de oorsprong is de Socialrun bedacht en opgezet als evenement. Met de ‘run’ wilden de initiatiefnemers aandacht vragen voor/tegen stigma. Het evenement groeide en ontwikkelde zich verder. Eind 2017 is van de Socialrun een zelfstandige stichting gemaakt.

Van Tegen Stigma naar Voor Inclusie

Waar de focus tot die tijd lag op het evenement, de Socialrun, werd de vraag en de behoefte steeds breder. Door de verzelfstandiging breidde ook de groep vrijwilligers, organisaties en netwerk zich snel uit. Dit maakte dat de organisatie zich gedurende het hele jaar actiever konden richten op hun missie, een missie die zich ook verder vormde.
Van een evenement tegen stigma veranderde het naar een beweging vóór inclusie. Een draai naar het positieve waarbij mensen veel meer gezien worden en erkend om hun talenten en waar kwetsbaarheden er ‘gewoon’ mogen zijn.

Momenteel is er altijd wel een initiatief waar mensen een bijdrage kunnen leveren aan de beweging. Initiatieven en evenementen die we organiseren en opzetten omdat er vraag is.

Acties, initiatieven en evenementen

Zo is er de #FFhelemaalruk week voor jongeren, een week waarin er extra aandacht is dat jongeren gehoord worden. De hele maand juni wordt er met een hele grote groep mensen door het hele land gewandeld, de wandelaars zetten met elkaar minimaal 555.000 stappen voor inclusie.
In de maand december: de Zet je Kerstboom Buiten actie, zodat het licht van binnen naar buiten komt voor iedereen die zich eenzaam of alleen voelt.
Eerste kerstdag gaat de deur van het kantoor open, iedereen is dan welkom om samen te zijn, zodat niemand met kerst alleen hoeft te zijn.

Tijdens de lockdown-periodes van afgelopen jaren zijn er online huiskamerconcerten en corona-hobby’s georganiseerd, zodat iedereen toch alleen samen kon zijn.

De jaarlijkse Socialrun

Dit weekend was er dus de vertrouwde jaarlijkse Socialrun zelf. Een non-stop estafette loop van 555km in het derde weekend van september, waar (steeds meer) teams aan meedoen die bestaan uit 25-30 personen die ook allemaal het verhaal en de missie van de stichting delen.
In aanloop hier naartoe is sinds 2020 de Inclusieweek bedacht. Een week waarin iedereen (individuen, vereniging, buurten, instellingen) in beweging, denk hierbij aan fietsen, wandelen komen voor Inclusie.

Subsidieprojecten

Met de deelname aan de Socialrun halen de teams geld op, kilometerdonaties. Dit geld wordt besteed aan subsidieprojecten. Ieder jaar in oktober gaat de oproep naar buiten om subsidieprojecten in te dienen die inclusie en openheid rondom psychische kwetsbaarheden te bevorderen. Iedereen kan deze Socialrun-subsidie aanvragen.
Een onafhankelijke commissie bepaalt uiteindelijk wel projecten subsidie krijgen. Zo zijn de afgelopen jaren vele indrukwekkende projecten (https://www.socialrun.nl/subsidieprojecten) ondersteund, zoals theatervoorstellingen, podcasts en documentaires.:

 

Sponsoring en donaties

Stichting Socialrun maakt geen gebruik van subsidies en fondsen. zij kan haar missie verwezenlijken dankzij sponsoring en donaties. 100% van de donaties komt ten goede aan de organisatie van de jaarlijkse Socialrun en de kleinere side-events gedurende het jaar.
Wie de Stichting Socialrun wil steunen met een financiële bijdrage kan dat hier doen, of contact opnemen via info@socialrun.nl

Meer informatie over de Socialrun vind je hier. (https://www.socialrun.nl)
Bekijk het evenement van afgelopen weekend op Facebook. (https://www.facebook.com/search/top?q=soialrun)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Socialrun 2022 Socialrun 2022