Hallucinerend kruid Salvia divinorum heeft fors risico op gezondheidsklachten

Het gebruik van het kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo is er bij gebruik kans op hallucinaties, onrust, verwardheid, verhoogde hartslag en bloeddruk en een psychose. Deze klachten kunnen al ontstaan bij de aanbevolen hoeveelheid, blijkt uit RIVM-onderzoek (https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-gebruik-kruid-salvia-divinorum-kan-schadelijk-zijn-voor-gezondheid). Daarom adviseert het RIVM consumenten om Salvia divinorum niet te gebruiken.

Daarnaast adviseert het RIVM het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) om te overwegen om de verkoop van (kruidenpreparaten met) Salvia divinorum te beperken of te verbieden. Dit advies staat in een risicobeoordeling van het RIVM in opdracht van het ministerie. Hierbij is gekeken of dit product gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Salvia Divinorum

Volgens de Jellinek (https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-salvia-divinorum/) is Salvia divinorum een plant die het meest krachtige plantaardige hallucinogeen bevat dat we kennen. De werkzame stof in Salvia divinorum heet salvinorine A. Een dosis van 200 tot 500 microgram is genoeg en komt daarmee in de buurt van de dosis van LSD. Bij LSD zijn effecten merkbaar vanaf 30 microgram (1 microgram ofwel 1 ug is 0,000001 gram). De plant is een lid van het geslacht Salvia, een grote groep van 700 – 900 soorten die horen bij de Lamiaceae-familie (munt). Het is de enige die salvorine A bevat.

Andere leden van het Salvia geslacht, zoals de gewone Salie dat in de keuken wordt gebruikt, bevatten geen salvinorine A en zijn dus ook niet psychoactief. De plant met zachte groene bladeren groeit oorspronkelijk in Zuid-Mexico in de Sierra Mazateca, maar kan ook in Nederland onder bepaalde omstandigheden verbouwd worden.


Geestverruimend middel

In Nederland worden in (online) smartshops gedroogde bladeren en extracten van het kruid Salvia divinorum verkocht. Het wordt gebruikt als geestverruimend en stimulerend middel. Deze effecten worden veroorzaakt door de stof salvinorine A. 

De meeste mensen roken of verdampen de (gedroogde) bladeren of extracten. Daarnaast kun je er ook thee van zetten of op de blaadjes kauwen. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Salie Divinorum Salie Divinorum

Reacties
Reactie: (Chris)
13-3-2024, 07:47
Persoonlijk heb ik enkel positieve ervaringen gehad bij milde Salvia extracten. Het heeft mij goed geholpen. Ik ben psychiatrisch patient. Ik waardeer Salvia enorm, en ik heb veel bewondering voor de plant.