Inspectie gebruikt voor het eerst nieuwe maatregel: behandelaar moet activiteiten onmiddellijk stoppen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een klinisch psycholoog en psychotherapeut uit de provincie Utrecht een last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten opgelegd. Hij voldoet volgens de Inspectie niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen. De inspectie verplicht de zorgverlener daarom te stoppen met zijn beroep in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter.

Dit betekent dat de zorgverlener per direct niet meer mag werken als GZ- en klinisch psycholoog en psychotherapeut. Het handelen van de zorgverlener wordt over uiterlijk acht weken door middel van een tuchtklacht voorgelegd aan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Het Tuchtcollege beoordeelt of het handelen van de zorgverlener verwijtbaar is en of de zorgverlener zijn werk kan hervatten. Wat de behandelaar verkeerd deed is niet bekend, wel zegt de inspectie dat er meerdere meldingen over hem zijn binnengekomen en dat er meerdere onderzoeken zijn gedaan.

Volgens de betrokken zorgverlener is er ”verschil van inzicht met de inspectie over de consequenties van een in een aantal gevallen toegepaste behandelmethode.” Hij bestrijdt dat sprake is van ernstige benadeling, dan wel de aanmerkelijke kans daarop, zoals de zoals de Inspectie stelt,. ”Daar vindt nog onderzoek naar plaats en dat onderzoek is niet afgerond. De conclusies van de inspectie zijn volgens hem voorbarig en onterecht.”

’Ernstige benadeling van de gezondheid van zijn cliënten’

De inspectie heeft geen vertrouwen in de manier waarop de therapeut zorg verleent. De inspectie kreeg een aantal meldingen over de wijze waarop hij de zorgverlening aan cliënten inricht en heeft meerdere onderzoeken gedaan.

De inspectie concludeert dat er sprake is van een risicovolle situatie en dat deze zorgverlener op dit moment niet voldoet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen.
Zijn gedragingen zorgen voor een grote kans op ernstige benadeling van de gezondheid van zijn cliënten. Enkele gedragingen van de zorgverlener hebben al geleid tot ernstige benadeling van de gezondheid van personen, aldus de Inspectie. In het belang van de volksgezondheid is het nodig dat de zorgverlener stopt met zijn beroepsactiviteiten als GZ- en klinisch psycholoog en psychotherapeut, totdat het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg over dat handelen heeft geoordeeld.

Onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten (LOOB)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft sinds 2019 de mogelijkheid om onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten (LOOB) aan een zorgverlener opleggen, zodat hij moet stoppen met zijn beroep in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter. De Inspectie mag dat doen als gedragingen van de beroepsbeoefenaar hebben geleid tot ernstige benadeling van de gezondheid van personen of een aanmerkelijke kans daarop, of als die gedragingen blijk geven van een persoonlijkheid die zich niet verdraagt met het door hem uitgeoefende beroep. Bovendien moet het gedrag van de beroepsbeoefenaar van zodanige aard zijn dat het belang van de volksgezondheid meebrengt dat de beroepsbeoefenaar zijn beroepsactiviteiten onmiddellijk staakt totdat een tuchtcollege over dat handelen heeft geoordeeld.
De inspectie stelt dat zij alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik maakt van de LOOB. Binnen de ggz zou dit zelfs de eerste keer zijn.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

toegang toegang