Een training om jongeren met autisme beter te leren autorijden

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan zochten uit hoe goed mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) gevaren op de weg kunnen herkennen. Ze zijn van plan jonge automobilisten met ASS te helpen hun rijvaardigheid te verbeteren. Daarover schrijft (onder andere) ABC-news (https://abcnews.go.com/Health/wireStory/michigan-study-autism-improve-driving-88734872). Het onderzoek is de tweede fase van een project, gefinancierd door Ford Motors, waarin de Ann Arbor-universiteit in Michigan samenwerkt met een lokale rijschool.

Tijdens een eerdere fase van het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat studenten met ASS tijdens gesimuleerde ritten minder zicht hadden op gevaren op de weg dan de gemiddelde deelnemers. Hoofdonderzoeker Elise Hodges vermoedt dat een korte training voldoende is om dat probleem te verhelpen.

”Ik wil wel kunnen rijden”

Volgens Hodges, universitair hoofddocent aan het neuropsychologieprogramma van de Universiteit van Michigan, verbeterden de reacties van mensen die een training volgden bij twee derde van de gesimuleerde gevaren.

ABC-news laat de 23-jarige Tate Ellwood-Mielewski aan het woord, bij wie op 3-jarige leeftijd de diagnose autismespectrumstoornis werd gesteld. Hij is één van de deelnemers die van plan is om voor fase twee van het onderzoek weer achter het stuur te kruipen. Hij zegt: ”Ik wil wel kunnen rijden... en naar plaatsen gaan waar ik heen wil”.

Tate’s moeder, Debbie Mielewski, speelde een belangrijke rol bij het samenbrengen van de deelnemende partners aan de studie. Zij was toenemend bezorgd over hoe het haar zoon zou vergaan in de toekomst zonder rijbewijs als zijn ouders er niet meer waren.

Mielewski was werknemer bij Ford, en benaderde in 2018 haar baas ”en flapte er gewoon uit: ‘Zou je een programma steunen om kinderen met autisme te helpen leren autorijden? En hij zei meteen: ’Ja!’”

En zo organiseerde de Ann Arbor Academy, een school voor leerlingen met leer- en sociale verschillen, rijlessen, Hodges ontwierp de simulatieprogramma’s en hield toezicht op het onderzoek. Ford betaalde de rekening. Het doel was om mensen met ASS de kans te geven hun rijvaardigheid te verbeteren.

Hodges: ”De meesten zouden graag willen rijden, maar willen rijden en kunnen rijden zijn twee verschillende dingen.”

”Als we ze gewoon kunnen laten denken dat ze alles kunnen, denk ik echt dat ze dat kunnen”

Uit de eerste fase van het onderzoek kwam inderdaad naar voren dat, behalve het minder zicht hebben op gevaren, studenten met autisme de neiging hadden om langzamer te rijden en abrupt te stoppen voor stopborden.

Hodges hoopt dat de geïndividualiseerde rijsessies die gepland staan voor fase twee effect zullen hebben. Ze hoopt ook dat soortgelijke programma’s op meerdere plekken georganiseerd gaan worden. ”De mooiste uitkomst zou zijn als ouders leren dat hun tieners of jongvolwassenen met ASS daadwerkelijk in staat zijn om succesvol te rijden. En dat er tools zijn waarvan ze zich misschien niet bewust waren.” Ze vermoedt dat deze tweede fase van het project over een maand of twee zal beginnen
Volgens Mielewski kunnen programma’s als deze een grote bijdrage leveren om mensen met autisme te helpen hun onzekerheid tijdens het rijden te overwinnen. ”Als we ze gewoon kunnen laten denken dat ze alles kunnen, denk ik echt dat ze dat kunnen. Ze hebben ondersteuning nodig. Die moeten we organiseren.”

Lees hier over de stand van zaken van het project (Engelstalig) (https://www.annarboracademy.org/drivers-education-classes)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verkeer verkeer