Activiteit van hippocampus voorspeller voor ontwikkeling PTSS

Het is bekend dat niet iedereen die een levensbedreigende situatie meemaakt, PTSS ontwikkelt. Ook is bekend dat er een verband bestaat tussen PTSS en een verhoogde gevoeligheid voor bedreigingen, én een verminderd vermogen om neurale structuren aan te leggen met emotionele herinneringen. Maar hoe deze processen op elkaar inwerken en zo het risico op het ontwikkelen van PTSS vergroten, is niet duidelijk. Om hier meer inzicht in te krijgen, onderzochten Amerikaanse onderzoekers de hersen- en gedragsreacties van mensen twee weken nadat ze een traumatische gebeurtenis hadden meegemaakt. Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste prospectieve studie in zijn soort.

Het onderzoek, vorige maand gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, maakt gebruik van NeuroImaging (scans en MRI) in combinatie met specifiek op trauma gerichte tests. De uitkomsten suggereren dat individuen met een grotere defensieve reactie op potentieel bedreigende situaties het moeilijker kunnen hebben om te leren of een gebeurtenis gevaarlijk of veilig is. Ze hebben ook meer kans op ernstige vormen van PTSS, met symptomen als altijd op de hoede zijn voor gevaar, zelfdestructief gedrag zoals te veel drinken of te snel rijden, moeite met slapen en concentreren, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen en nachtmerries. De onderzoekers zagen bij deze groep in de eerste dagen tot weken na de traumatische gebeurtenis minder activiteit in de hippocampus, een hersenstructuur die cruciaal is voor het vormen van herinneringen aan gevaarlijke en veilige situaties.

Volgens auteur en onderzoeker Vishnu Murty, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen aan de Temple University in California zijn deze resultaten belangrijk, zowel om specifieke hersenreacties te identificeren die verband houden met kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van PTSS, maar ook om mogelijke behandelingen te ontwikkelen die gericht zijn op geheugenprocessen. PTSS zou zo kunnen worden voorkomen of in ieder geval eerder behandeld.

 

AURORA

Dit onderzoek maakt deel uit van de (Amerikaanse) nationale Advancing Understanding of RecOvery after TraumA (AURORA) Study, een multi-institutioneel project gefinancierd door non-profit financieringsorganisaties zoals One Mind, en vindt plaats in samenwerking met toonaangevende technologiebedrijven.

AURORA stelt onderzoekers in staat gebruik te maken van gegevens van patiëntenen die de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in het hele land binnenkomen na een trauma, zoals auto-ongelukken of andere ernstige incidenten. AURORA heeft als uiteindelijk doel stimuleren van de ontwikkeling en het testen van preventieve en behandelinterventies voor personen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt.

Mede-auteur van het artikel, McLean: ”Deze laatste bevindingen kunnen we toevoegen aan de lijst met AURORA-ontdekkingen die ons de verschillen helpen te begrijpen tussen mensen die PTSS ontwikkelen en degenen die dat niet doen. Studies gericht op de vroege nasleep van trauma zijn van cruciaal belang, omdat we beter willen begrijpen hoe PTSS zich ontwikkelt. Daardoor kunnen we PTSS voorkomen of in ieder geval beter behandelen.”

Lees hier het oorspronkelijke artikel (Engelstalig) (https://www.jneurosci.org/content/early/2022/07/15/JNEUROSCI.0911-21.2022)

Lees hier meer over PTSS (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ptss)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hippocampus hippocampus